BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felgyorsult az infláció az eurózónában

A vártnál nagyobb mértékben gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme áprilisban az euróövezetben.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken kiadott előzetes adatai szerint áprilisban 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben. A márciusi 1,5 százalékos emelkedés után elemzők 1,8 százalékos ütemre számítottak.

A gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,2 százalék volt áprilisban, magasabb a márciusban mért 0,7 százaléknál.

Az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok ára 1,5 százalékkal emelkedett a márciusi 1,8 százalék után az euróövezetben. A szolgáltatások 1,8 százalékkal drágultak áprilisban, míg márciusban 1,0 százalékos volt az éves ütem. Az energiaárak 7,5 százalékkel voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban, míg márciusban 7,4 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.