BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy pénz, nagy foci

Egy szezon alatt több mint 1,3 milliárd eurót oszt szét a Bajnokok Ligájában az UEFA, a legjobban kereső klubok 70-80 millióval is gazdagodhatnak. Az elosztásnál fontosabb lesz a teljesítmény, mint a televíziós piac

Nyolc európai futballklub maradt talpon a Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírásában, még két párharcot kell sikerrel megvívniuk a június 3-i cardiffi fináléig. Eddig 112 mérkőzésen 340 gól született, vagyis meccsenként 3,04-szor haladt át a gólvonalon a labda. A szezonbeli BL-találkozókra több mint 4,69 millióan váltottak jegyet, ami közel 42 ezres átlagos nézőszámot jelent. Pillanatnyilag a góllövő- és a gólpasszlista élén is barcelonai játékos áll: míg Lionel Messi tizenegyszer volt eredményes, addig Neymar nyolc találatot készített elő. Messi termése annak fényében különösen figyelemreméltó, hogy a legtöbbet próbálkozó dortmundi Pierre-Emerick Aubameyang is csak 15-ször találta el a kaput. A Real Madrid sztárja, Cristiano Ronaldo pedig egy olyan listát vezet, amire nem feltétlenül lehet büszke: 17 kaput el nem találó kísérlet szerepel a neve mellett.

Az előző BL-idény öt legjobban kereső csapata közül kettő már nincs versenyben: a legtöbbet, 83,8 millió eurót kasszírozó Manchester Cityt óriási meglepetésre a Monaco búcsúztatta (3-5, 3-1) idegenben lőtt több góllal. Az angoloknak a 12 millió eurós részvételi díj mellett 24,9 milliót hozott a konyhára a teljesítményalapú bónusz, 46,9-et pedig a televíziós jogdíjak.

Érdekesség, hogy a hercegségbeliek játékoskeretének értéke a legszerényebb a negyeddöntős mezőnyben, 197,8 millió euró, mégis túljutottak az 525,25 millió euróra taksált manchesterieken. Nem véletlenül mondta annak idején Johan Cruyff azokra az esetekre, amikor borul a papírforma, hogy sohasem látott még egy zsák pénzt gólt rúgni. A tavaly szintén nagyot szakító, 70,8 millió eurós pénzdíjjal (12 + 18,4 + 40,4) gazdagodó PSG is kiesett: a Barcelona történelmi fordításának lett az áldozata. Valószínűleg még évtizedek múlva is emlegetni fogják, hogy a katalánok a 4-0-s párizsi vereség után 6-1-re nyerték a Camp Nouban rendezett visszavágót.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a 2015–2016-os évadban egyébként a Bajnokok Ligájában összesen 1,345 milliárd eurót, az Euró­pa-ligában pedig 411,1 millió eurót osztott szét. Utóbbi sorozatban a döntőig menetelő Liverpool 37,8 millió eurót könyvelhetett el, a győztes Sevilla úgy gyarapodott 35 millióval, hogy abból 21,2 millióra még a BL-csoportkörben tett szert. Az UEFA 2018 és 2021 között 30 százalékos bevételnövekedéssel számol. Annyi már sejthető a szervezet törekvéseiből, hogy a pályán mutatott teljesítmény lesz a mérvadó, nem pedig az adott ország televíziós piacának ereje.

A mostani BL-negyeddöntők közül a Bayern München–Real Madrid a legértékesebb, hiszen a két labdarúgócsapat értéke együtt meghaladja az 1330 millió eurót, a spanyolok és a németek 58-42 százalékos arányban osztoznak a drága lábakon. Tegyük hozzá, mindkét együttes igencsak nemzetközi: a Bayernben 14, a Realban 15 légiós szerepel, a külföldi futballisták adják a keret több mint 60 százalékát. A Bajnokcsapatok Európa Kupája helyébe 1992-ben lépett a Bajnokok Ligája, a sorozat 25 éves történetében még nem volt címvédés, a Ronaldo vezette Madrid lehet az első duplázó.

Igaz, a királyi gárdának nem fekszenek a német ellenfelek: Ludwig van Beethoven és Otto von Bismarck hazájában eddig harmincszor pályára lépve négy győzelem és hét döntetlen mellett 19 vereség a mérleg. A 2012–2013-as BL-elődöntő különösen fájó emlék a madridiaknak: a Bayern csatára, Robert Lewandowski akkor még a Borussia Dortmund színeiben ért el mesternégyest (1-4), a Santiago Bernabéuban nem is sikerült ledolgozni a tetemes hátrányt (2-0). A negyeddöntő további párosításai: Juventus–Barcelona, Borussia Dortmund–Monaco és Atlético Madrid–Leicester City.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.