BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felére csökkentené a kidobott élelmiszert az Európai Parlament

Jelentősen csökkentené az Európai Unióban kidobott élelmiszer mennyiségét 2030-ra az Európai Parlament egy kedden elfogadott határozat szerint.

A keddi plenáris ülésen, nagy többséggel elfogadott határozatban a képviselők kérték az Európai Bizottságot, hogy könnyítse meg a fogyasztásra alkalmas eladatlan élelmiszerek jótékonysági célú adományozását és teremtsen tiszta helyzetet a lejárati időt jelölő elnevezések között. Az uniós parlament sajtószolgálata felhívta a figyelmet, hogy mivel sok fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy a „minőségét megőrzi”, a „felhasználható” és a „fogyasztható” felirat nem ugyanazt jelenti, ezért a hatóságoknak és az érdekelt feleknek világosabb útmutatást kell nyújtaniuk a vásárlóknak.

Forrás: AFP

A szövegben az áfa-irányelv módosítására szólították fel a bizottságot, hogy az élelmiszer-adományok a jövőben adómentességet élvezhessenek, illetve kiemelték, hogy uniós forrásokat lehetne felhasználni ezek begyűjtésére, szállítására, tárolására és szétosztására.

A képviselők azt akarják elérni, hogy a 2014-es szinthez képest 2025-re 30 százalékkal, 2030-ra pedig 50 százalékkal csökkenjen a kidobott élelmiszer mennyisége.

Évente mintegy 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik az Európai Unióban, az unió lakosai átlagosan 173 kilogramm élelmiszert dobnak ki, miközben ennek a megtermelése és szemétként kezelése évi 170 millió tonna széndioxid kibocsátásával jár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.