BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódik az infláció alakulása miatt a Fed

A hét fő eseménye a Fed kamatdöntő ülése lesz, ahol „csak” a kommunikáció iránya kelthet majd izgalmakat a piacokon. Európában az Ifo-index lendületének megtörését várják az elemzők.

Németország egyik legfontosabb gazdasági barométere, a müncheni Ifo intézet hangulatindexe 1991-es indulása óta nem látott magasságba ért júniusban, s olyan magasan jár már, hogy a kedden kijövő júliusi mutatótól inkább stagnálást várnak az elemzők. Az ipari termelés, építőipari termelés és kiskereskedelmi forgalom közelmúltban megjelent statisztikái is jól alakultak, megerősítve a historikus csúcsokra törő bizalmi indexek jelzéseit. Az Ifo jelenlegi szintje nagyjából

4 százalékos éves GDP-növekedésnek megfelelő optimizmust sugároz, ám ez valószínűleg nem valósul meg. Jó esetben viszont az idén összességében bőven 2 százalék fölötti ütemben bővülhet a német gazdaság.

Érdekesség, hogy a várakozási komponens is stabilan emelkedik, ami arra utal, hogy a fő index még a jelenlegi szintekről is felfelé mozdulhat – állapítja meg Dunai Gábor, az OTP elemzési központjának stratégája. Az elemző kedvezőnek látja a makrogazdasági helyzetet az egész eurózónában is, és a héten megjelenő adatok között a szolgáltató szektor beszerzésimenedzser-indexétől, valamint az előzetes francia és spanyol GDP-adatoktól is javulást jelző értéket vár.

A kiárazódó amerikai kamatemelési várakozások mellett az eurózóna javuló megítélése is szerepet játszik abban, hogy az euró-dollár kereszt két és fél éves csúcsra, 1,165-ig emelkedett. A technikai kép alapján él a felfelé tartó trend, ezen az Európai Központi Bank egyértelmű eurógyengítési jelzése vagy az amerikai kamatpályával kapcsolatos várakozások változása módosíthat. Rövid távon egyik sem valószínű – véli Dunai Gábor.

Szerdán ismerteti kamatdöntését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A júniusi kamatemelés óta eltelt időben bizonyossá vált, hogy az infláció nem átmeneti tényezők hatására lassul. Bár erre valamelyest számított a Fed, a lassulás mértéke meghaladta a várakozását, mivel a maginfláció néhány hónap alatt 2,2 százalékról 1,7 százalékra csökkent, míg az infláció 1,6 százalékon áll, és mindkettő elmarad a jegybank inflációs céljától. Ráadásul a feszes munkaerőpiaci kondíciók ellenére a bérdinamika továbbra is alacsony, és egyelőre nem látszik, hogy érdemi bérgyorsulásra lehetne számítani. A fentiek miatt a Fed a kamatemelési ciklus szüneteltetése mellett döntött, és a kommunikáció ehelyett inkább a jegybanki mérleg szűkítésének irányába tolódott el, ami már 2018 elején elkezdődhet.

A piac 52 százalékos esélyt ad a decemberi kamatemelésnek, ezért az elmúlt hetekben a kamatemelési várakozások kiárazódását figyelhettük meg. A Fed kamatvárakozása alapján idén és jövőre is három-három emelés várható. Ha a márciusi és a júniusi emelés kiegészül egy decemberivel, akkor elmondható, hogy a Fed tulajdonképpen óvatosan halad a saját maga által kijelölt úton. Módos Dániel OTP-elemző szerint ha a mostani kamatdöntő ülésen a Fed a csökkenő inflációs kockázatokat, a túl alacsony bérdinamikát hangsúlyozza, akkor a dollár gyengülhet az euróval szemben, míg ha a lassuló inflációt csak átmenetinek tartja, és azt hangsúlyozza, hogy ennek ellenére a decemberi kamatemelés valószínű, akkor erősödhet a dollár az euróval szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.