BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint ötéves csúcson az infláció Svédországban

Júliusban több mint ötéves csúcsra emelkedett a svédországi infláció – derül ki a svéd statisztikai hivatal keddi közléséből.

Júliusban éves szinten 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Svédországban az előző havi 1,7 százalék után. Elemzők előzetesen 1,9 százalékos júliusi adattal számoltak. A júliusi mutató a legmagasabb svédországi infláció 2011 decembere óta.

A fogyasztói árak havi szinten az elemzők által várt 0,2 százaléknál nagyobb mértékben, 0,5 százalékkal emelkedtek az év hetedik hónapjában.

Az infláció gyorsulásának oka egyebek között a kulturális és szabadidős szolgáltatások 4,4 százalékos, valamint a közlekedés 2,1 százalékos drágulása volt. A svédországi éves infláció 2009 szeptemberében érte el eddigi mélypontját: akkor -1,6 százalékos adatot regisztráltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.