BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kihívások előtt a hazai kkv-szektor

„Nagyon sok törekvés van arra, hogy az ország még versenyképesebb legyen, sok teendő van, de a tegnap megjelent versenyképességi lista pozitív jövőképet mutat” – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaság „Magyar vállalatok, családi vállalatok – Hogyan legyünk sikeresek?” című konferenciáján.

„Hogyan lehet elérni, hogy újraiparosítással fejlesszük a gazdaságot?” – tette fel a kérdést Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára, majd hozzátette: szeretnének oda elérni, hogy a gazdaságban a minőségi jellemzők legyenek többségben a mennyiséggel szemben.

A politikus hangsúlyozta, az egyik legfontosabb céljuk, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozás (kkv)–szerkezet átértelmeződjön és meg kell erősíteni a vállalkozásokat is.

Mégis hogyan lehet elérni, hogy a hazai kkv-k megerősödjenek és megfelelő hátteret, azaz tőkét, lehetőséget vagy piacot kapjanak?

Alapvetően a hazai vállalkozásaink két dolgot jól csinálnak – mondta az államtitkár. „Terméket és piacot fejlesztenek, de egy dolgot elfelejtettünk: hogyan kell céget fejleszteni és hogyan kell a cég értékét növelni” – tette hozzá.

Pomázi szerint a cég értékét más-más életpályán más-más eszközökkel kell fejleszteni. A következő 3-5 évben nagyon sok ágazatban fog átalakulni a termékek előállítása és annak fogyasztóhoz való eljuttatása. Új szereplők jelennek meg, az új szolgáltatói világban már teljesen más szereplők vannak, mint 10 éve, sőt a fogyasztók is megváltoztak – emelte ki.

Az NGM államtitkára a 2017-ben előttünk álló kihívásokkal kapcsolatban elmondta, mindenképpen szemléletváltás kell, középpontba állítva a hatékonyságot, a termelékenységet és a rugalmasságot – megtámogatva ezt tudatosabb vállalkozási szemlélettel és kiszámítható, szabályozott támogató rendszerekkel.

Emellett magasan képzett, minőségi, piacorientált humán erőforrás biztosítása szükséges a munkaerő mennyiségi fejlesztése helyett. Pomázi elmondta, a kiemelt ágazatok közé tartozik a zöldgazdaság, az élelmiszer-ipar, a járműgyártás, az egészséggazdaság és a turizmus, valamint az egyedi gépgyártás. A számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása és az infokommunikációs szektor is ebbe a csoportba tartozik – tette hozzá.

Pomázi elmondta, a kiemelt ágazatok stratégiai elemei közé tartozik a hazai kereslet és kínálat felmérése, a beszállítók fejlesztése, az adott terület szabályozási környezetének vizsgálata, ennek szükség szerinti módosítása és a támogatások felülvizsgálata, valamint a Pilot-projektek létrehozása, kivitelezése.

A munkaerőhiány felszámolása a kkv-k szempontjából is meghatározó tényező, ez a következő időben sok problémát okoz, ugyanis a képzési rendszerbe is bele kell nyúlni. Olyan képzési rendszert kell kialakítani, amely többek között a vállalati és az ipar igényeit is kiszolgálja, valamint hangsúlyos mérnök és technikus képzést kell szorgalmazni – hangsúlyozta Pomázi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.