BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilenc éves mélyponton a munkanélküliség Kanadában

Augusztusban 2008 októbere, a pénzügyi krízis óta a legalacsonyabb szintre csökkent a kanadai munkanélküliség – derül ki a kanadai statisztikai hivatal pénteki közléséből.

A szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta augusztusban 6,2 százalékra esett a júliusi 6,3 százalékról, elemzők előzetesen 6,3 százalékos augusztusi munkanélküliséggel számoltak.

A kanadai gazdaságban több mint 110 ezer új, részmunkaidős állás jött létre, míg mintegy 88 ezer teljes munkaidős állás szűnt meg. Így több mint 22 ezer új állással több volt Kanadában az év nyolcadik hónapjában, mint az előző hónapban, ez kedvezőbb, mint az elemzők által várt 19 ezer állás, ugyanakkor némileg rontja az eredmény megítélését, hogy az új állások részmunkaidősek.

Az új munkahelyek nagy része pénzügyi, biztosítási, ingatlanügyi, közlekedési és raktározási területen jött létre. A munkaerőpiaci aktivitási ráta az elemzői várakozásoknak megfelelően 65,7 százalékon stagnált augusztusban.

A január-augusztusi időszakban mintegy 374 ezer új munkahely: 213 ezer teljes munkaidős és 161 ezer részmunkaidős állás jött létre a kanadai munkaerő-piacon. A bérnyomás növekedésének jelei mutatkoznak a kanadai gazdaságban, év végére akár átlagban 2,5-3,0 százalékos bérnövekedést is elérhető – nyilatkozta Derek Holt, a Scotiabank vezető elemzője.

Paul Ferley, a Royal Bank of Canada vezető közgazdásza szerint az augusztusi adatok nem meglepőek, hiszen a kanadai munkaerőpiac eddig is kedvezően teljesített idén. A kanadai statisztikai hivatal múlt csütörtökön közölt adatai szerint hatéves csúcsot döntött a kanadai gazdaság növekedése a második negyedévben: április-júniusban a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ami 2011 harmadik negyedéve óta a legerősebb érték.

Elemzők szerint a jelentős növekedést tükröző adat is bizonyítja, hogy a kanadai jegybank jól döntött, amikor csaknem hét év óta először, júliusban kamatemelést hajtott végre a kedvező gazdasági kilátásokra hivatkozva. Kanada a világ hatodik legnagyobb kőolaj-kitermelő országa, amelynek gazdaságát erősen sújtotta a 2014 nyarán indult olajárzuhanás. Hazai összterméke tavaly 1,4 százalékkal, 2015-ben pedig csak 0,9 százalékkal növekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.