BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyrepülésben a kanadai munkanélküliség

Szeptemberben, a 2008 októberi pénzügyi krízis óta a legalacsonyabb szinten maradt augusztus után is a kanadai munkanélküliség – derül ki a Statistics Canada, Kanada statisztikai hivatala pénteki közléséből.

A szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta augusztus után szeptemberben is 6,2 százalékon maradt a júliusi 6,3 százalékot követően, elemzők előzetesen 6,3 százalékos szeptemberi munkanélküliséggel számoltak.

A kanadai gazdaságban 112 ezer új, teljes munkaidős állás jött létre, míg mintegy 102 ezer részmunkaidős állás szűnt meg. Így 10 ezer új állással több volt Kanadában az év kilencedik hónapjában, mint az előző hónapban, ez kedvezőtlenebb, mint az elemzők által várt 14,5 ezer új állás. Az új állások jelentős része az állami szektorban keletkezett szeptemberben.

A munkaerőpiaci aktivitási ráta a 65,7 százalékos elemzői várakozásoktól némileg elmaradva 65,6 százalékot ért el szeptemberben. Augusztushoz képest az 55 év feletti korosztály foglalkoztatottsága bővült, míg a 25-54 év közöttieké visszaesett. Éves összehasonlításban a foglalkoztatottak száma 320 ezerrel,1,8 százalékkal bővült, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 289 ezerrel, 2 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Augusztushoz hasonlóan a tartományok közül egyedül Ontario munkaerőpiaca mutatott jelentősebb bővülést, míg a Prince Edward-szigeten és Manitobában visszaesés volt szeptemberben. A Statistics Canada azt is közölte, hogy az év kilencedik hónapjában éves összehasonlításban 2,2 százalékkal emelkedtek az átlagos órabérek az országban, ez a legnagyobb mértékű bővülés 2016 júniusa óta.

A bérnyomás növekedésének jelei mutatkoznak a kanadai gazdaságban, év végére akár átlagban 2,5-3,0 százalékos bérnövekedést is elérhető – nyilatkozta Derek Holt, a Scotiabank vezető elemzője. Paul Ferley, a Royal Bank of Canada vezető közgazdásza korábban elmondta: a kedvező adatok nem meglepőek, hiszen a kanadai munkaerőpiac eddig is kedvezően teljesített idén.

A kanadai statisztikai hivatal adatai szerint hatéves csúcsot döntött a kanadai gazdaság növekedése a második negyedévben: április-júniusban a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ami 2011 harmadik negyedéve óta a legerősebb érték. Elemzők szerint a jelentős növekedést tükröző adat is bizonyítja, hogy a kanadai jegybank jól döntött, amikor csaknem hét év óta először, júliusban kamatemelést hajtott végre a kedvező gazdasági kilátásokra hivatkozva.

Kanada a világ hatodik legnagyobb kőolaj-kitermelő országa, amelynek gazdaságát erősen sújtotta a 2014 nyarán indult olajárzuhanás. Hazai összterméke tavaly 1,4 százalékkal, 2015-ben pedig csak 0,9 százalékkal növekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.