BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félpénzen tartja női dolgozóit az EasyJet

Amíg a férfi dolgozók bére a magasba emelkedik, addig a nőké a földhöz ragadt – legalábbis az EasyJetnél.

A legnagyobb brit fapados légitársaságnál a bérolló hatalmasra nyílt: a férfiak átlagkeresete 51,7 százalékkal magasabb a nőkénél. Ez az eddig mért legnagyobb különbség azon vállalatok körében, amelyek eleget tettek törvényi kötelezettségüknek, és jelentették a szakhatóságnak az esélyegyenlőség szempontjából egyre nagyobb figyelmet érdemlő béradatokat.

Az Easyjet vezérigazgatója egyszerű magyarázattal szolgált a kiugró bérkülönbözetre, szerinte a pilóták torzítják a statisztikát a 92,4 ezer fontos (33 millió forintos) éves átlagfizetésükkel. A különbségen legfeljebb Carolyn McCall kozmetikázhat, ő ugyanis immár a hetedik éve áll a diszkont légitársaság élén. Az ő fizetését nem közölte írásában a Bloomberg. A menedzsmentben az átlag 54 ezer font, míg a kiszolgáló személyzetnél 24 ezer fontos az éves bérátlag.

Forrás: AFP

Az EasyJetnél az Egyesült Királyságban bejelentett dolgozói állományának negyedét a pilóták adják így hatásuk meglehetősen nagy a bértömeg alakulására. A különbség csökkentésére lépéseket is tettek a cégnél, nemrég 49 női segédpilótát vettek fel és képeznek ki. Ők jönnek, McCall viszont könnyen lehet, hogy mehet, a vezérigazgató asszonyt ugyanis álomfizetéssel csábítja magához a brit ITV médiatársaság.

A 250 fősnél nagyobb vállalatoknak 2018 áprilisáig kell adatokat szolgáltatniuk a bérstruktúrájukról, ám nem sietnek ezzel, hiszen csupán 263-an adtak be a kereseti listát, és csaknem 9200-an még adósak ezzel.

Az eddig adatokat szolgáltató vállalatok körében a Virgin Money, az Aldermore és a TSB Banking Group alkotta trió vitte a prímet, náluk 30 százalék körüli a férfiak és a nők közötti átlagbér-különbség. A pénzügyi szektor többi reprezentánsa is a lista élmezőnyében szerepel. Az angol jegybank, a Bank of England hozzájuk képest többet ad női dolgozóinak, náluk a 24 százalékos a differencia, „természetesen” a férfi dolgozók javára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.