BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesít az elsődleges munkaerőpiac

A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 445 ezer fő volt a 2017. augusztus–októberi időszakban, 41 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 68,7 százalékra emelkedett. A férfiak foglalkoztatási mutatója nagyobb mértékben javult, mint a nőké – állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója.

A foglalkoztatottak létszáma 0,9 százalékkal magasabb, 4 millió 445 ezer fő volt idén augusztus és október között az egy évvel korábbihoz képest. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 84 ezer fővel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 34 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké 10 ezer fővel csökkent.

Forrás: MTI

A foglalkoztatottak közül 4 millió 399 ezren tartoztak a 15–64 évesek közé, amely korcsoport foglalkoztatási aránya 1,4 százalékponttal, 68,7 százalékra emelkedett. A 15–64 éves férfiak körében a foglalkoztatottak létszáma 1,7 százalékkal, 2 millió 405 ezer főre bővült, foglalkoztatási rátájuk 2,0 százalékponttal, 75,9 százalékra nőtt. A 15–64 éves nők vonatkozásában a foglalkoztatottak száma nem változott, 1 millió 993 ezer fő volt, míg foglalkoztatási rátájuk – demográfiai változásokból adódóan – 0,7 százalékponttal, 61,7 százalékra javult.

A fiatal (15–24 éves) korcsoportban a foglalkoztatottak létszáma 306 ezer fő, a foglalkoztatási ráta 29,4 százalék volt. Az ún. legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) foglalkoztatottak száma emelkedett, ebben a korcsoportban a foglalkoztatási ráta 1,3 százalékponttal, 84,1 százalékra nőtt. Az idősebb (55–64 éves) korosztályba tartozók esetében a foglalkoztatottak száma lényegében stagnált; míg foglalkoztatási rátájuk 1,3 százalékponttal, 52,3 százalékra javult – írja a KSH.

Forrás: KSH

A 20–64 éves korcsoport esetében – amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre – a foglalkoztatási ráta 1,5 százalékponttal, 73,8 százalékra nőtt. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 81,7, a nőknél 66,2 százalék.

NGM: több mint öt éve nő a foglalkoztatottság

Már 64 hónapja nő a foglalkoztatottak száma Magyarországon – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán.

Az államtitkár a KSH legfrissebb adatait kommentálva elmondta: a kedvező eredmények mögött számtalan foglalkoztatást segítő kormányzati intézkedés volt. Az egyik legjelentősebb programnak a munkahelyvédelmi akciót nevezte, a program jelenleg több mint 900 ezer ember foglalkoztatását segíti elő, azzal, hogy jó néhány száz milliárd forint adókedvezményt hagyott a munkaadóknál, amit fejlesztésekre, vagy béremelésekre fordíthattak.

Kitért arra is, hogy csökkent a közfoglalkoztatottak száma is, ami megfelel a minisztérium szándékainak, hogy az élesedő munkaerőpiaci helyzetben a közfoglalkoztatottak közül minél többen helyezkedjenek el az elsődleges munkaerőpiacon.

Cseresnyés Péter kiemelte: 2010-hez képest már 735 ezerrel dolgoznak többen, és biztatónak nevezte azt is, hogy a versenyszféra már 560 ezerrel több dolgozót foglalkoztat. Az NGM szeretné, ha 70 százalék fölé nőne a foglalkoztatottság, van még tartalék a munkaerőpiacon – tette hozzá.

https://www.vg.hu/gazdasag/ketszazezer-alatt-az-allaskeresok-szama-694671/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.