BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a friss jelentés: feszesedik a magyar munkaerőpiac

Az összes álláshelyhez viszonyított betöltetlen pozíciók aránya 2,4 százalék volt Magyarországon a harmadik negyedévben az Eurostat jelentése szerint.

Az összes álláshelyhez viszonyított betöltetlen pozíciók aránya 2,4 százalék volt a harmadik negyedévben Magyarországon az Eurostat jelentése szerint. Az elmúlt egy évben enyhe növekedést mutattak ki, ami a munkaerőpiac feszesedését jelzi. Az Európai Unióban egyébként 2 százalékos átlagot mért az Unió statisztikai hivatala, míg az eurozónában 1,9 százalékos volt az arány.

Betöltetlen álláshelyek aránya az EU tagországaiban (2017. III. negyedév, teljes gazdaságban mérve)
Forrás: Eurostat

Szektorálisan vizsgálva az ipari és építőipari betöltetlen álláshelyek aránya 2,8 százalék volt, míg a szolgáltató szektorban 2,4 százalék volt a mutató. Érdekes módon ez fordítottan igaz az EU átlagában, a teljes uniós munkaerőpiacon a szolgáltató szektorra jellemzőbb a munkaerőhiány, az ipari termelésben kevésbé jelenik meg a munkaerőpiac feszessége.

Magyarországhoz hasonlóan trendszerűen megfigyelhető a betöltetlen álláshelyek arányának növekedése az Európai Unióban.

A régiós országok között a középmezőnyben mozog Magyarország, míg Romániában, Szlovákiában és Lengyelországban 1 százalék körüli a betöltetlen álláshelyek aránya, addig Csehországban jelentősen magasabb, 4,1 százalékos a mutató. Romániában stagnálás figyelhető meg az elmúlt egy évben, Szlovákiában pedig kifejezetten javult az arány. Lengyelországban és Csehországban viszont hazánkhoz hasonlóan feszesebbé vált a munkaerőpiac.

https://www.vg.hu/gazdasag/jol-teljesit-az-elsodleges-munkaeropiac-694683/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.