BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Melyik tőzsde lesz a Jolly Joker 2018-ban?

Az idei évben tovább robogtak a részvénypiacok, bár a befektetőknek számos kockázattal kellett farkasszemet nézniük. A jelenlegi magas árfolyamszintek mellett már kevés alulárazott tőzsdével találkozhatunk, az európai fronton azonban vannak még vonzó lehetőségek a K&H Alapkezelő szerint.

A folyamatosan javuló gazdasági kilátások, a kismértékben emelkedő inflációs mutatók és a jegybankok által nyújtott szinte végtelen likviditás hátszelén 2017-ben is tovább szárnyaltak a részvénypiacok. Mindez azonban nem lett volna elégséges, ha a geopolitikai feszültségek (például az USA és Észak-Korea konfliktusa) és a rendszerszintű kockázatok (parlamenti kockázatok, függetlenedési törekvések) nem enyhültek volna az év folyamán – jellemezte az elmúlt évet Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A befektetési szakember elmondta, hogy az említett körülményeknek köszönhetően kétszámjegyű részvényhozam ütötte a befektetők markát, de a kötvényhozamok is szépen alakultak.

A részvénypiacok tekintetében a 2018-as kilátások is biztatóak a befektetési igazgató szerint, hiszen a globális gazdaság teljesítménye várhatóan tovább javul majd, ugyanakkor egyes országokban és régiókban (például Amerikai Egyesült Államok) egyre közelebb kerülünk a kilábalási ciklus végéhez, ami igencsak megnehezíti a jelenlegi árfolyamcsúcsok leküzdését. Érdemes ilyenkor szelektálni és a potenciálisan nagyobb növekedéssel rendelkező piacok felé fordulni, ahol az árfolyamok még nem rugaszkodtak el a valóságtól.

Fotó: AFP

Az alapkezelőnél kialakult vélemény szerint 2018 egyik Jolly Jokere az európai részvénypiac, azonban belül hangsúlyosan a német DAX index lehet, mivel utóbbi esetében az úgynevezett P/E érték, azaz a jelenlegi árfolyam és a várható eredmény hányadosa 13,6 ponton áll, amely 15 százalékkal elmarad a 10 éves rekord szinttől.

A kötvénypiacok kapcsán már borúsabb kilátásokról számoltak be az alapkezelőnél. A rekord alacsony hozamok kora ugyanis a végéhez közeledik, miután mind az amerikai, mind az európai jegybank megkezdheti a monetáris kondíciók szigorítását, ami hozamemelkedést fog magával hozni. Természetesen nincs kizárva, hogy ilyen körülmények közepette is pozitív eredményt érjünk el megfelelő menedzseléssel, de az idei évben kapott hozamoktól jövőre már nagy valószínűséggel búcsúznunk kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.