BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Durván nő a venezuelai minimálbér, még sincs ok az örömre

Venezuelában januártól 40 százalékkal, 797 510 bolívarra nő a minimálbér. A lépés várhatóan tovább növeli az inflációt a válságban lévő országban.

Venezuelában januártól 40 százalékkal nő a minimálbér – jelentette be Nicolás Maduro, az ország államfője. Televíziós beszédében Maduro közölte, hogy a magasabb bérek megvédik a dolgozókat „Washingtonnak” a szocializmus szabotálását célzó „gazdasági háborújától”. „Jó hír!” – mondta az egykori buszsofőr és szakszervezeti vezető újévi üzenetében.

Nicolás Maduro venezuelai elnök
Forrás: AFP

Számos közgazdász szerint az intézkedés csak tovább növeli a kőolajban gazdag, de válságban lévő országban a hiperinflációt. A belföldi árak emelkedésének ellensúlyozására Maduro megemelte ugyan a minimálbért, de a gyorsuló infláció és az elértéktelenedett bolívar miatt milliók szegényedtek el.

A venezuelaiak így átlagosan havi 797 510 bolívart keresnek majd, ez élelmiszerjegyekre átszámítva mintegy 7 dollárt jelent a feketepiacon. Milliók továbbra sem lesznek képesek a napi három étkezést biztosítani maguknak, a béremelés pedig várhatóan tovább növeli az inflációt

- írta a Reuters hírügynökség.

Az árak január és november között 1369 százalékkal nőttek az ellenzéki többségű kongresszus adatai szerint, így az áremelkedés mértéke az év végéig várhatóan meghaladja a 2000 százalékot. A venezuelai kormány egy ideje nem közölt rendszeresen inflációs adatokat. Az államirányítású gazdasági modell és a túlzott pénzkibocsátás leállítása miatt 2018-ban még nagyobb bajok várhatók Venezuelában – jegyezte meg a Reuters.

Maduro ennek ellenére félórás beszédének nagy részében másokat okolt az ország gondjaiért. A külföldi és a helyi sajtó „negatív propagandát” terjeszt, míg Venezuela valutáját „támadások” érik, és „szabotálják” a kőolajiparát„ – mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.