BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassult az export és az import növekedése

Tavaly decemberben mind az export, mind az import euróban számított értéke 2,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Novemberben az export 6,4 százalékkal, az import pedig 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A külkereskedelmi többlet 12 millió euróval nőtt. A forgalom alakulását befolyásolhatta, hogy 2017 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban. 2017-ben a kivitel euróban számított értéke 8,4, a behozatalé 11 százalékkal bővült, a külkereskedelmi többlet 8,2 milliárd euró volt – olvasható a KSH gyorstájékoztatójában.

A statisztikai hivatal első becslése szerint decemberben a kivitel értéke 7,5 milliárd eurót (2337 milliárd forintot), a behozatalé 7,0 milliárd eurót (2180 milliárd forintot) tett ki, míg a külkereskedelmi többlet 502 millió euró (157 milliárd forint) volt.

A kivitel 77, a behozatal 76 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Decemberben lassult a külkereskedelmi forgalom

2017. decemberben az egy évvel korábbihoz képest az export és az import euróban számított értéke azonos mértékben, 2,5 százalékkal nőtt. Tavaly novemberben az euróban számolt export 6,4 százalékkal, az import 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi többlet 84 millió euróval kevesebb, 713 millió euró volt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A tavalyi évben a fogyasztás és a beruházások erőteljes növekedése miatt az euróban számolt export éves növekedési üteme minden hónapban elmaradt az importétól. Ebből következett, hogy a külkereskedelmi többlet csökkenése, ami január-novemberben 1,499 milliárd eurót tett ki.

Forrás: KSH

Elemzők arra számítanak, hogy ebben az évben az export felfutásával a fogyasztás és a beruházások miatt továbbra is dinamikus import ellenére lassul a külkereskedelmi többlet mérséklődésének üteme.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.