BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pozsony hívja a külföldi dolgozókat

Szlovákiában májustól jóval egyszerűbb lesz foglalkoztatni az Európai Unión kívüli országokból érkező munkavállalókat.

Szlovákiában májustól jóval egyszerűbb lesz foglalkoztatni az Európai Unión kívüli országokból érkező munkavállalókat: a pozsonyi parlament csütörtökön fogadta el azt a törvényjavaslatot, amellyel a döntően az autóipart sújtó munkaerőhiányt szeretnék csökkenteni.

A döntés értelmében minden olyan járásban, ahol a munkanélküliségi ráta 5 százalék alatti (ez gyakorlatilag egész Nyugat-Szlovákiára érvényes), egyszerűbben alkalmazhatják az unión kívüli országokból érkező munkavállalókat.

A vendégmunkások nem kaphatnak alacsonyabb fizetést, mint a hazai munkavállalók, emellett a munkáltató köteles szállást biztosítani a számukra. Egy-egy cégben az unión kívüli munkavállalók száma nem haladhatja meg a 30 százalékot. A külföldieknek meghatározott szakmai képesítéssel kell rendelkezniük, a hiányszakmák listáját rövidesen összeállítja az érdekegyeztető tanács. Elsősorban az autóiparban van égető szükség szakképzett munkaerőre, becslések szerint az ágazat 2021-ig 10 ezer új munkahelyet teremt. Szlovákiában csaknem 50 ezer külföldi dolgozik legálisan, akik az EU-n kívülről főleg Ukrajnából és Szerbiából érkeztek.

Pozsony
BRATISLAVA, SLOVAKIA – JUNE 29: A view of Most SNP Bridge in Bratislava, a capital of Slovakia on June 29, 2017. Bratislava, which is in the position of the center on cultural, political and economic fields of Slovakia, attract tourists' attention with its closeness to Central European cities and also its State buildings, universities, museums and theatres.
Sebnem Coskun / Anadolu Agency
Fotó: AFP / Sebnem Coskun / Anadolu Agency

A törvényhozók a hazai munkavállalók mobilizálására is gondoltak. Májustól minden olyan munkavállaló, aki a betöltendő állás reményében hajlandó lakhelyet változtatni, és a régi, valamint az új lakhely közötti távolság meghaladja a 70 kilométert, akár 4000 euró egyszeri anyagi támogatást is kaphat (házaspárok esetében az összeg felső határa elérheti a 6000 eurót is).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.