BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedett a gazdaságilag aktívak aránya Budapesten

A munkaerőpiacon 844 ezer fő foglalkoztatottként, 18 ezer ember munkanélküliként jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A fővárosban a 15–74 éves népesség 65,6 százaléka, 863 ezer fő volt gazdaságilag aktív tavaly a negyedik negyedévben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn publikált tanulmányából. Az aktivitási arány eszerint 3,4 százalékponttal magasabb az országosnál, ami 62,1 százalékot jelent. A munkaerőpiacon 844 ezer fő foglalkoztatottként, 18 ezer ember munkanélküliként jelent meg.

Forrás: Shutterstock

A foglalkoztatottak száma az országos növekedéssel szemben 0,9 százalékkal mérséklődött 2016 negyedik negyedévéhez képest, ugyanakkor ebben az időszakban a munkanélküliek 41 százalékos csökkenése jelentősebb volt, mint országosan. A foglalkoztatási ráta 64,2, a munkanélküliségi ráta 2,1 százalék volt, az előbbi 4,4 százalékponttal magasabb, az utóbbi 1,7 százalékponttal alacsonyabb az országos átlagnál. A gazdaságilag inaktívak közé 453 ezren tartoztak, 1,9 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában.

Budapesten a 2017. decemberi zárónapon 17 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, 17 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az álláskeresők 57 százaléka nő volt.

Az álláskeresők 40 százaléka legfeljebb három hónapja, 33 százaléka tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A pályakezdő álláskeresők száma (688 fő) 29 százalékkal csökkent, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 4,1 százalék volt. Az álláskeresők 22 százaléka legfeljebb az általános iskola 8 osztályával, 18 százaléka szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal, 39 százaléka érettségivel, illetve technikusi végzettséggel, 21 százaléka diplomával rendelkezett. A nyilvántartott álláskeresők 20 százaléka álláskeresési járadékban, 18 százaléka szociális ellátásban, 14 százaléka álláskeresési segélyben részesült, csaknem fele nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást. Az ellátottak aránya nem változott az előző év azonos időpontjához viszonyítva.

A fővárosi munkáltatók december végén 20 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, 2,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Tíz üres álláshelyre 8 álláskereső jutott, kettővel kevesebb, mint 2016 decemberében.

Tavaly a fővárosi székhelyű szervezeteknél 1 millió 30 ezren álltak alkalmazásban, 2,1 százalékkal többen, mint az előző évben. A fizikai és a szellemi foglalkozásúak létszáma egyaránt 2,1 százalékkal bővült. A versenyszférában 2,6 százalékkal nőtt, a költségvetési szférában 1,8 százalékkal csökkent a dolgozók száma. A közszférában a létszámcsökkenés a közfoglalkoztatottakat érintette.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 377 ezer forintot, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkeresete 251 ezer forintot tett ki a KSH adatai szerint.

A bruttó és nettó átlagkereset egyaránt 11 százalékkal haladta meg a 2016. évit, a keresetnövekedés a versenyszférában 10, a költségvetési szférában 14 százalékos volt. Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 13, a szellemieknél 10 százalékkal emelkedett. A növekedés mértéke mindkét foglalkozási csoportban kisebb volt az országosnál. Az átlagos havi munkajövedelem 2017-ben 397 ezer forint volt, ami 11 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A kereseten felüli egyéb munkajövedelem aránya 5,2 százalék volt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.