BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Heti 50 milliárd forintnyi uniós támogatást fizetnek ki

A 2014–2020-as uniós ciklusban idén 50 milliárd forint körül alakul a támogatáskifizetések heti átlaga, a Miniszterelnökség szerint ezt tartva havi 200 milliárd kerülhet a nyertes pályázók számlájára – értesült a Világgazdaság.

A 2014–2020-as európai uniós fejlesztési ciklus teljes keretének még 8 százalékát, 708 milliárd forintot kell odaítélniük az illetékes irányító hatóságoknak, hogy teljesüljön a kormány aktuális fejlesztéspolitikai célja, miszerint idén tavasszal minden hazánk rendelkezésére álló brüsszeli forrás gazdára talál. Noha a hét plusz két éves ciklus 2022-ig tart, a kabinet már 2019-ben ténylegesen ki is fizetné a megítélt támogatások döntő többségét a projektek kedvezményezettjeinek. Jelen állás szerint, míg a források 92 százalékára már kötelezettséget vállalt a kormány, addig a kifizetések terén 49 százaléknál, 4365 milliárdnál jár a mutató.

Forrás: AFP/Daniel Roland

Nehéz megjelölni, hogy mikor érheti el a források odaítélése a száz százalékot, hisz minden irányító hatóság más és más tempót diktál – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a Miniszterelnökség sajtóirodája. A fő szempont továbbra is az, hogy a forrásokat minél hamarabb eljuttassák a nyertesekhez annak érdekében, hogy a beruházások megindulhassanak, és a fejlesztések végrehajtására elég idő jusson – magyarázták. A kifizetések idei heti átlaga 50 milliárd forint körül alakul, ezt tartva havi 200 milliárd forint kifizetését prognosztizálja a kancellária. Így az idén 2400 milliárd áramolhat a gazdaság vérkeringésébe.

Mivel a kormány nem érte be az Európai Bizottság által az évtized végéig Magyarországnak szánt 8900 milliárd forinttal, 105 százalékos tagországi túlvállalással tavaly márciusig 9358 milliárd forint értékben 526 darab felhívást jelentetett meg. Ennek kapcsán a Miniszterelnökség sajtóirodája kiemelte: 10 százalékos is lehet a túlvállalás, ami közel 900 milliárd forintos mozgásteret biztosít. Álláspontjuk szerint a magyar gazdaság erősödését bizonyítja, hogy e túlvállalást is megengedheti magának az ország.

Az önkormányzatok és a cégek rendkívül aktívak, lapzártánkig 154,4 ezer beérkező pályázatot regisztrált a fejlesztéspolitikai adatbázis és információs rendszer (FAIR), mindez 12 476 milliárd forintos támogatási igénnyel párosult. Mivel a FAIR szerint eddig 81,4 ezer fejlesztési igény kapott zöld utat, darabszám szerint jelenleg 52,7 százalékos a sikerarány. Ugyanakkor már a kérelmek teljes összegének 65,6 százaléka részesült pozitív elbírálásban. Az olló rövidesen zárulhat, mivel a nagy infrastrukturális beruházásokat (például útépítéseket, csatornázásokat) fokozatosan ellensúlyozhatják a kis- és középvállalkozások egyenként kisebb összegű gépvásárlásai, kapacitásbővítései, telephelyfejlesztései.

A már kifizetett 4365 milliárd forinton belül a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) az éllovas 1095 milliárd forinttal.

A Ginopot az integrált közlekedésfejlesztés (Ikop, 889 milliárd), illetve a terület- és településfejlesztés (Top, 735) követi a sorban, de szorosan ott van az Ikop és a Top nyomában a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop, 721) is.

Ismételnénk a teljes keret felhasználásával

A 2014–2020-as uniós ciklusban már tavaly márciusig elért 105 százalékos túlvállalás emlékeztet a 2007–2013-as fejlesztési időszak 106 százalékos teljesítésére, ami a gyakorlatban 520 milliárdos kiegészítést jelentett állami forrásból. A korábbi ciklushoz képest bő két évvel előrébb jár az elvégzett feladatok terén az intézményrendszer, hisz az előző hét plusz két év végére úgy sikerült minden forrást kifizetni, hogy a hajrában erőltetett menetben gyorsult a támogatások kifizetése: heti 5,5 milliárdról olykor heti 200 milliárd forintra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.