BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berlin kiáll az iráni atomalku mellett

Heiko Maas német külügyminiszter csütörtökön azt ígérte, hogy a berlini kormány minden tőle telhetőt megtesz az iráni atomalku védelmében.

Heiko Maas német külügyminiszter csütörtökön azt ígérte, hogy a berlini kormány minden tőle telhetőt megtesz az iráni atomalku védelmében.

Jordániai látogatásán Maas azt hangsúlyozta, hogy el kell határolni a 2015 nyarán létrejött egyezményt Irán egyéb tevékenységeitől, köztük ballisztikus rakétaprogramjától és a szíriai konfliktusban játszott szerepétől.

Irán nukleáris tevékenységének korlátok közé szorításáért cserébe az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország ígéretet tett az iszlám köztársasággal szembeni szankciók feloldására. Donald Trump amerikai elnök többször kifogásolta az egyezményt, és fenyegetett annak felmondásával. A politikus kételkedik abban, hogy Irán valóban eleget tesz kötelezettségeinek.

Trump május közepéig adott időt az európai országoknak arra, hogy kiküszöböljék a megállapodás hiányosságait, és szigorítsanak az iszlám köztársasággal szembeni politikájukon.

A Moszad izraeli hírszerző ügynökséget vezető Josszi Cohen szerdán azt mondta: „100 százalékig biztos” abban, hogy Irán nem mondott le az atombomba kifejlesztéséről.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.