BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alaposan visszavágták a német növekedési kilátásokat

Jelentősen visszavette a német gazdaság várható növekedési ütemének előrejelzését a német ifo gazdaságkutató intézet.

A müncheni gazdaságkutatók tavasszal még 2,6 százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak Németországnak, azonban legfrissebb előrejelzésük szerint a bruttó hazai össztermék (GDP) 1,8 százalékkal fog bővülni 2018-ban – közölte az ifo.

Szintén visszább vették a jövő évre vonatkozó előrejelzésüket is, amely szerint 2019-ben a német gazdaság a korábban várt 2,1 százalék helyett szintén 1,8 százalékkal fog nőni.

Kisebb növekedést várnak

„A gazdaság sokkal rosszabbul fejlődött 2018 első néhány hónapjában. Az ifo gazdasági hangulatindex esett, és a világgazdasági kockázatok is jelentősen megnőttek” – hívta fel a figyelmet Timo Wollmershäuser, a müncheni ifo intézet konjunktúrakutatási részlegének a vezetője. Hozzátette, hogy mindazonáltal a fellendülés folytatódni fog Németországban, azonban nem ugyanolyan ütemben, mint 2017-ben, amikor is 2,2 százalékkal nőtt a GDP.

Hónapokig esett az ifo német üzleti hangulatindexe

Kissé javult az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe májusban. A müncheni székhelyű intézet korábban közölte, hogy az áprilisi 102,1 pontról 102,2 pontra nőtt az index értéke. Az előző öt hónapban folyamatosan csökkent a mutató értéke, és elemzők májusra is esést vártak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.