BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy-Britannia leszámolt az illúziókkal

A migráció és a költségvetés teljesen háttérbe szorította a Brexitet, nem várható érdemi döntés Nagy-Britannia ügyében az EU-csúcson.

A font héthavi mélypontra zuhant a dollárral és háromhavira az euróval szemben tegnap, mert a befektetők aggódnak, hogy a Brexit-tárgyalások nem vezetnek sehová, és az EU-csúcs után tovább fokozódik majd a nyomás Theresa May kormányfőn. Az eredeti tervek szerint a csütörtök–pénteki találkozónak sorsdöntőnek kellett volna lennie, amelyen megnyílt volna az út ahhoz, hogy októberig megállapodjanak London és Brüsszel jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól.

A kilépési tárgyalásokon azonban gyakorlatilag semmiféle eredményt nem sikerült elérni,

így a 27-ek állam- és kormányfői a tegnap esti, lapzárta utáni vacsorán csupán meghallgatták Theresa May elképzeléseit, amelyeket egyébként majd csak jövő pénteken próbál meg elfogadtatni a saját kabinetjével. Ma pedig az előzetesen kiszivárogtatott közleménytervezet szerint figyelmeztetik Nagy-Britanniát, hogy vészesen fogy az idő, és az ország egyre közelebb kerül a megállapodás nélküli Brexithez.

Theresa Mayre rgyre nagyobb nyomás nehezedik, ahogy közeleg a kilépés
Fotó: AFP/POOL /Virginia Mayo

Első alkalommal közöljük egyértelműen a britekkel, hogy megvalósulhat a legrosszabb forgatókönyv, az, hogy nincs megállapodás

– mondta szerdán a koppenhágai parlament előtt Lars Rasmussen dán kormányfő, de erről már beszélt ír képviselőknek Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. Írország és Franciaország már megkezdte a felkészülést minden lehetséges végkimenetelre, így az úgynevezett hard Brexitre is, és erre szólította fel Brüsszel az uniós tagállamok repülőtereit és légi közlekedési szektorát.

A Politico értesülése szerint az EB azt tanácsolta az érintetteknek, hogy a szükségleteknek megfelelően módosítsák vámügyintézésüket, biztonsági és utaskezelési rendszerüket arra az esetre, ha 2019. március 29-én Nagy-Britannia megállapodás nélkül „zuhan ki” az EU-ból.

A Guardian kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy May egyre inkább hajlik a norvég típusú megállapodásra, míg a kilépéspárti miniszterei inkább egy lazább, a kanadaihoz hasonló együttműködést támogatnának az EU-val. Előbbi lehetővé tenné, hogy az áruforgalmat illetően Nagy-Britannia az egységes piac része maradjon, és kiegészülhetne valamiféle vámunióval – ezt azonban a kormányfő aligha tudja lenyomni a lázadók torkán.

Azt viszont elemzők szerint már a brit kormány is belátta, hogy irreális különleges, személyre szabott együttműködési megállapodást remélni az EU-tól,

mert erre egyrészt túl kevés az idő, másrészt Brüsszel az első perctől kezdve elutasította az elképzelést, hogy London kedve szerint „csemegézhessen” az unió nyújtotta előnyökből.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.