BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt százalékkal bővülhet az ipar

Az elektronikai gyártás felfelé, míg a járműgyártás lefelé húzta a termelést.

Júniusban 4,2 százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A munkanaphatástól megtisztított kibocsátás 3,1 százalék volt, az év első felében összességében 3,5 százalékkal bővült az ipar 2017 első hat hónapjához képest. A KSH adatai azt mutatják, hogy a szezonálisan és munkanapokkal korrigált számítások alapján májushoz képest 1,2 százalékkal csökkent a kibocsátás.

Idén 5,3 százalékra gyorsulhat az ipari termelés, míg a GDP-növekedés 4,6 százalékos lehet

– véli Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A konjunktúramutatók alapján az ipar akár a mostaninál is gyorsabban növekedhetne, azonban a munkaerőhiány miatt csak ebben az ütemben képes bővülni, több területen előtérbe kerülhetnek a technológiai, gépesítési beruházások. A következő hónapokban erőteljesebb növekedésre számíthatunk az új kapacitások üzembe helyezésének és a tavalyi gyenge bázisnak köszönhetően. A Takarékbank szakértője értékelésében hozzátette:

az elektronikai gyártás felfelé, míg a járműgyártás lefelé húzta a termelést.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Az ipar növekedése 4 és 5 százalék közötti lehet idén, amit az év második felében átadott beruházások és a nemzetközi környezet támogat – vetíti előre Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A fejlett gazdaságokban azonban előfordulhat némi lassulás, ami a magyar termelésre is hatással lehet. Németh Dávid arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári hónapok gyárleállásai idén máskor következhetnek be, mint tavaly. Idén a kiugróan magas növekedést már több alkalommal lesújtó adatok követték, emiatt érdemes inkább a pontosabb képet adó, három hónapos átlagot figyelni.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.