BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre javulhatnak a fiskális mutatók

A költségvetés humán célú ráfordításai és az eddigi tapasztalatok alapján kicsi az esélye a versenyképességi fordulatnak – mondta a Világgazdaság kérdésére Várhegyi Éva, a Pénzügykutató tudományos tanácsadója.

Az idén 4,4 százalékkal, jövőre pedig 3,2 százalékkal emelkedhet a magyar gazdaság teljesítménye – mondta Várhegyi Éva, a Pénzügykutató tudományos tanácsadója az intézet előrejelzését bemutató sajtótájékoztatón. A 2018-as bővülés zömét a termelékenység emelkedése adhatja.

A teljesítményt kínálati oldalon a szolgáltatások, a keresletin a fogyasztás és az uniós forrásokon alapuló beruházások hajthatják, de a külkereskedelem fékezheti.

Jövőre rendeződhetnek a fiskális adatok, az adósságráta 70,5 százalékra, a deficit 2 százalékra csökkenhet. Az infláció a 3 százalékos cél körül alakul: idén 2,9, jövőre pedig 3,3 százalék lehet.

A beruházások továbbra is magas szinten maradhatnak. Idén 17,2 százalékkal, míg jövőre 9 százalékkal bővülhet a bruttó állóeszköz-felhalmozás. A Világgazdaság kérdésére a Pénzügykutató szakértője kifejtette: bár 2019-ben sokkal kisebb ütemben nőhetnek a beruházások, aránylag így is magasak lesznek az uniós fejlesztések a lakásépítések elhúzódásának és a jól menő mezőgazdasági beruházásoknak köszönhetően. Az elemzőintézet munkatársa hozzátette:

a 2004-es uniós csatlakozásunk bázisán mérve viszont nem állunk túl jól a régiós országokhoz képest.

Fotó: Kallus György

Míg Magyarországon azóta 14,3 százalékkal emelkedett a fejlesztésekre költött összeg, addig Csehországban több mint 30, Lengyelországban pedig bő 80 százalékkal.

A jövő évi költségvetés szerkezete ellentmond annak, hogy versenyképességi fordulat jöhet, mert ehhez jóval többet kellene fordítani a humán erőforrások fejlesztésére – fejtette ki lapunk gazdaságszerkezettel kapcsolatos kérdésére Várhegyi Éva. Ha lesz versenyképességi csomag, annak hatása a jövő évi gazdasági növekedésben még várhatóan nem érződik majd, mert ezek az intézkedések hosszú távon emelhetik a GDP-t.

A foglalkoztatottak 10 százalékának megfelelő számú magyar állampolgár dolgozik külföldön, ez okozza a hazai munkaerőhiányt is

– mondta Polgár Miklós, a Pénzügykutató gazdasági igazgatója.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.