BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is megkerülhetetlen az EU a globális kereskedelemben

Az uniós tagállamok áruexportja a világ teljes áruexportjának több mint 39 százalékát tette ki.

Az Európai Unió tagállamai az EU-n kívüli országokkal összesen 1879 milliárd euró értékben kereskedtek 2002 és 2017 között. Ez az érték 21 milliárd euróval magasabb volt, mint amennyit az Unió importált – derül ki az Eurostat Key figures on Europe című kiadványából.

Erős az USA és az EU közötti gazdasági kapcsolat

Az Egyesült Államok lett a világ legversenyképesebb gazdasága – 2008 után először végzett az élen a vizsgált 140 ország között – a Világgazdasági Fórum (WEF) kimutatása szerint. A export- és importszükségleteket tekintve pedig az elmúlt években is szoros kapcsolatban állt az Európai Unióval.

Az Európai Unió kereskedelmi többlete továbbra is pozitív maradt az elmúlt öt évben, a csúcsértéket pedig 2015-ben érte el.

Fotó: Eurostat

A tavalyi adatok szerint az Unió legnagyobb exportpiaca az Egyesült Államok (20 százalék) volt, második helyre Kína került (10, 5 százalék) – Hong Kongot nem számítva –, majd Svájc (8 százalék) lett a harmadik legjelentősebb célország. A dobogós helyezetteket követte Oroszország (4,6 százalék) és Törökország (4,5 százalék) az export célországok közül.

Fotó: Eurostat

A behozatalt tekintve Kína volt a legjelentősebb kereskedelmi partnere az EU-nak: az ázsiai ország importaránya 20,2 százalék volt, lehagyva ezzel az Egyesült Államokat (13,8 százalék), azonban az amerikai piac jelentősebb volt export tekintetében, mint a közvetlen EU-s szomszéd, Oroszország (7,8 százalék) piaca.

Fotó: Pixabay

A teljes árukereskedelemből az Unión belüli, illetve az Unión kívüli forgalom aránya tagállamonként igen különböző volt: az Unión belüli kereskedelem aránya

Luxemburgban (83, 4 százalék), Szlovákiában (82,8 százalék), Csehországban (81,1 százalék) és Magyarországon (78, 6 százalék) volt a legmagasabb, míg az Egyesült Királyságban ez az arány 50,2 százalékra csökkent.

Az EU 28 tagállaminál megfigyelhető volt 2010 és 2016 között egy általános erős növekedés mind a szolgáltatások exportjában ( 49,1 százalék), mind pedig az importjában (54,1 százalék). Az Unióban 2016-ban

a szolgáltatások kiviteli összértéke 845 milliárd euró volt, míg a szolgáltatások behozatalát 712 milliárd euróra becsülték.

Forrás: Eurostat

Az Európai Uniónak 2016-ban a legfőbb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok volt a szolgáltatások terén is: az export 25,8 százalékát, illetve az import 30,8 százalékát is az Államokkal bonyolította le. A tengerentúli országot követően Svájc lett a második legnagyobb kereskedelmi partnere (export 13,6 százalék, az import 13,2 százalék volt), majd a rangsorban következett Kína, Japán és Oroszország.

A globális kereskedelemben továbbra is megkerülhetetlen az EU: a szolgáltatások exportjának 28, 1 százaléka az EU-tól származik, illetve a globális import 23, 4 százalékát az Unió területén értékesítik. Az áruk kereskedelmét tekintve az export 39, 3 százalékát, az importnak pedig a 35 százalékát az Unió bonyolítja le a globálisan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.