BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre is a cél alatt maradhat az infláció

Az idei, masszívan négy százalék feletti gazdasági növekedés a jövő évtől alacsonyabb, 2,5 százalék körüli szinten stabilizálódhat – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére közölt Commerzbank-elemzésből.

Idén 4,3 százalékkal, a 2018-as negyedik negyedévben éves alapon 3,5 százalékkal nőhet a magyar gazdaság – derült ki a Commerzbank Világgazdasághoz eljuttatott elemzéséből. A régióban is kiemelkedő GDP-emelkedés több tényezőnek köszönhető: az uniós forrásoknak, az autógyárak kapacitásbővítésének, a béremelések és az ultralaza monetáris politika által hajtott fogyasztásnak, valamint a társasági adó csökkentésének.

A Commerzbank prognózisa szerint jövőre jelentős dinamizmusvesztés várható, 2,5 százalékkal nőhet a gazdaság az EU-s pénzek kimerülése és a német gazdasági növekedés mérséklődése miatt, középtávon ugyancsak 2,5 százalékkal emelkedhet a magyar GDP.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt években pontosan jelezte előre a fő makrogazdasági mutatók alakulását, így érdemes összevetni a várakozásokat a jegybanki prognózissal, amely idén 4,4 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos GDP-növekedést jelez.

Fotó: Kallus György

„Felülvizsgáltuk az inflációs várakozásunkat, és felfelé módosítottuk a számokat, így idén 2,9, jövőre pedig 2,8 százalékos lehet a drágulás üteme” – írják a Commerzbank szakértői. Az MNB 2018-ra vonatkozó prognózisa megegyezik a német bank előrejelzésével, míg jövőre enyhén magasabb, 3,1 százalékos pénzromlást várnak a jegybanki szakértők. Ugyan a vártnál magasabb üzemanyagárak és a gyengébb forintárfolyam miatt a fogyasztói árindex már elérte a 3,6 százalékot, a maginfláció továbbra is a 3 százalékos MNB-cél alatt maradt.

A Commerzbank elemzői várakozása alapján a következő hónapokban a mutató nem zárkózik fel a cél közelébe, amiben jelentős szerepet játszik, hogy az euróövezet drágulási üteme is mérsékelt marad.

A fogyasztói árindex kordában tartása érdekében az MNB lépéseket tehet azért, hogy csökkentse a forint sérülékenységét – hangsúlyozták a szakértők. A jegybank már felülvizsgálta a monetáris politikáját, és kommunikációjában felhívta a figyelmet arra, hogy a monetáris politika semleges irányba mozdulása 2019 végéig megkezdődik. Az MNB az év végéig lezárja a hosszú hozamokra ható jelzáloglevél-vásárlási és monetáris politikai célú kamatcsereprogramját (MIRS), ami a magyar mennyiségi könnyítés végét jelentheti.

Az elemzők szerint az alapkamat viszont még a jövő év végén is 0,9 százalékon állhat.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.