BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyszerből és mobiltelefonból is több érkezett az országba

Augusztusban a kivitel volumene 0,5, a behozatalé 3,9 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az aktívum 31 millió euró volt, amely 401 millió euróval kevesebb a 2017. augusztusinál. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 4, a behozatalé 5,8 százalékkal emelkedett. 2018. január–augusztusban a külkereskedelmi mérleg többlete 4,6 milliárd euró volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése szerint.

Idén augusztusban kivitel értéke 7 milliárd 968 millió euró (2575 milliárd forint), a behozatalé 7 milliárd 937 millió euró (2565 milliárd forint) volt.

Euróban kifejezve az export értéke 0,8, az importé 6,2 százalékkal emelkedett 2018 augusztusában az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi aktívum egy év alatt 401 millió euróval csökkent. Ez az egyenleg 20 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 8,4, exportban 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A cserearány 1,9 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 6,1, a dollárral szemben 8,5 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2017. augusztusi áron számított kereskedelme a kivitelben 0,3, a behozatalban 2,9 százalékkal növekedett. A közúti járművek exportja közel tizedével, importja ennél kisebb mértékben esett vissza. A csökkenést behozatalban a személygépkocsik alkatrészeinek, kivitelben pedig a személygépkocsik forgalomváltozása eredményezte.

A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportja több mint tizedével, importja ennél jóval nagyobb mértékben, több mint negyedével emelkedett.

Az import növekedése a mobiltelefonok és azok alkatrészei, az export növekedése az autóvezetést segítő radarkészülékek forgalomváltozásával függ össze.

Több gyógyszerre volt szükség

A feldolgozott termékek exportvolumene 3, az importé 7,9 százalékkal nőtt.

A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele közel tizedével, behozatala több mint felével növekedett.

Az importoldalon történt nagyarányú emelkedést a terápiás és egyéb célokra előkészített emberi és állati vér, valamint immunológiai termékek forgalma eredményezte.

Fotó: Shutterstock

Az energiahordozók importvolumene 8,8, exportvolumene 2,9 százalékkal csökkent.

A kőolaj és kőolajtermékek behozatala kismértékben, kivitele közel tizedével nőtt. A természetes és mesterséges gáz importja több mint negyedével mérséklődött, exportja több mint harmadával emelkedett. A villamos energia behozatala több mint negyedével, exportja több mint harmadával csökkent.

Megugrott a dohánykivitel

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,7 százalékkal csökkent, az importé 1,1 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja több mint negyedével visszaesett, importja viszont kismértékben nőtt. Kivitelben a nem vetési célú kukorica forgalomcsökkenése, behozatalban a kenyér és más pékáru, valamint a búza forgalomnövekedése dominált.

A dohány és dohányáru exportja több mint felével, importja közel ötödével emelkedett,

amit importban a feldolgozatlan dohány, exportban a szivar és cigaretta forgalma befolyásolt.

Továbbra is az EU a legnagyobb kereskedelmi partner

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 1,4, az onnan érkező behozatalé 0,5 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi többlet 12 millió euróval növekedett, és 588 millió eurót tett ki.

Az export 80, az import 73 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 2,7 százalékkal csökkent, a behozatalé viszont 14 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 413 millió euróval romlott, és 557 millió eurós passzívumot mutatott.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Az év első nyolc hónapjában a kivitel értéke 69,8 milliárd euró (22 068 milliárd forint), a behozatalé 65,2 milliárd euró (20 611 milliárd forint) volt.

Idén január és augusztus között a kivitel volumene 5,3, a behozatalé 6,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ebben az időszakban a külkereskedelmi mérleg többlete 719 millió euróval csökkent, és 4,6 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 2,8, exportban 2,3 százalékkal nőtt az előző év első nyolc hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,5 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 2,6 százalékkal le-, a dollárhoz viszonyítva 5,6 százalékkal felértékelődött.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.