BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteg minden kiderül a magyar gazdaságról

A hét makronaptárának legfontosabb eseménye az októberi inflációs adat és az államháztartás október végi helyzetének ismertetése lesz, emellett külkereskedelmi, lakásépítési, kiskereskedelmi, ipari és a kereskedelmi szálláshelyek forgalmára vonatkozó statisztikák is megjelennek.

Hétfőn közli a külkereskedelmi termékforgalom augusztusi részletes adatait második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az október 9-én kiadott első becslés szerint idén augusztusban az export euróban számított értéke alig 0,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva a júliusi 11,4 százalékos kiugró teljesítményt követően. Az import 6,1 százalékkal emelkedett az előző havi 10,8 százalékos növekedés után. A havi külkereskedelmi többlet az elemzők várakozásától lényegesen elmaradva mindössze 51 millió euró volt, 381 millió euróval kevesebb a tavaly augusztusinál.

Szintén a jövő héten, pénteken jelennek meg a külkereskedelmi termékforgalom szeptemberi adatai a KSH első becslése alapján.

Kedden teszi közzé a lakásépítések és építési engedélyek első három negyedévi adatait a KSH.

Az első fél évben 6517 új lakás épült, 30,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 066 volt, 8,9 százalékkal kevesebb, mint 2017 azonos időszakában.

Fotó: Kallus György

Szerdán ismerteti a kiskereskedelem szeptemberi adatait első becslése alapján a KSH.

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 6,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 6,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A január-augusztusi időszakban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Csütörtökön hozza nyilvánosságra a szeptemberi ipari termelési adatokat első becslése alapján a KSH.

Augusztusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 4,5 százalékkal emelkedett a KSH második becslése szerint.

Csütörtökön publikálja az októberi fogyasztói árindexet is a KSH.

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, augusztushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. Az év első kilenc hónapjában 2,7 százalékos inflációt mért a KSH.

Pénteken ismerteti a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi forgalmi adatait a KSH.

Augusztusban a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma viszont 0,2 százalékkal csökkent. A belföldi vendégek száma 5,6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 5,7 százalékkal nőtt éves szinten. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele augusztusban 63,261 milliárd forintot tett ki, éves szinten 12,2 százalékkal emelkedett.

Pénteken közli az államháztartás központi alrendszerének első tíz havi előzetes adatait a Pénzügyminisztérium.

Szeptemberben az államháztartás központi alrendszere – a központi költségvetés, a társadalombiztosítási alapok és az elkülönített állami pénzalapok együtt – 149,8 milliárd forint többletet ért el, az idei első kilenc hónapban pedig 1496,5 milliárd forint deficittel zárt. Az idei első kilenc hónapban az egész évre előirányzott hiány 110 százaléka teljesült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.