BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több évre terveznék a bérmegállapodást

A következő két vagy három évre állapodna meg a munkaadói és a munkavállalói oldal a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének üteméről – írta szerdai számában a Magyar Idők.

Ugyanakkor másban nincs egyetértés a felek között, a versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának keddi ülésén a jövő évi legkisebb keresetek mértékének meghatározásában nem közeledtek az álláspontok – írja a lap.

Messze vannak egymástól a felek

  • A szakszervezeti oldal továbbra is ragaszkodik a két számjegyű, legalább 13 százalékos minimálbér- és legalább 15 százalékos garantált bérminimum-emeléshez.
  • A munkaadói oldal szerint viszont tartósan nem nőhet a gazdaságnál jobban a legkisebb kötelező bér, így januártól 5-5 százalékkal növelnék a béreket,
  • majd további 2-2 százalékkal júliustól, a szociális hozzájárulási adó további 2 százalékpontos csökkentésének időpontjától.

    Fotó: AFP

    A lap szerint elmozdulás a következő tárgyalási fordulón várható, amelyre a kormány részletes kimutatást készít a hazai keresetek helyzetéről, ágazati bontásban.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.