BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fiatalok többsége elutasítja a Brexitet

A brit választók nem akarják a Brexit tartós elhalasztását, és nem támogatják az Európai Unióval kötött kilépési megállapodást sem, de hogy pontosan mit is akarnak, az megfejthetetlen rejtély.

Nyílt ellenségeskedéssé fajult az Egyesült Királyság és az Európai Unió viszonya a hét végére, amikor Theresa May kormányfő még egy utolsó kétségbeesett próbálkozást tett, hogy engedményeket csikarjon ki Brüsszeltől az e heti, kulcsfontosságú parlamenti szavazások előtt. Az alsóház kedden voksol újra a novemberben kötött kilépési megállapodásról, de egyelőre nincs előrelépés az egyezmény legvitatottabb eleméről, az ír–északír határellenőrzés elkerülését célzó tartalékmegoldásról (backstop).

May pénteken Brüsszelre hárította a felelősséget a patthelyzetért, és arra kérte az uniót, hogy még egy utolsó nekifutással segítsen elhárítani az akadályokat. Beszéde újabb mélyrepülésbe taszította a fontot, a brit deviza 0,5 százalékot gyengült a dollárral és 1 százalékot az euróval szemben.

Szavait éles hangú üzenetváltás követte a Twitteren Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója és Steven Barclay Brexit-miniszter között, ami tovább élezte a feszültséget.

Theresa May Brüsszel tette felelősség a konfliktushelyzet kialakulásáért
Fotó: AFP

A The Sunday Times értesülése szerint

May kedden még a januárinál is megalázóbb vereséget szenvedhet,

amikor az alsóház 230 fős többséggel leszavazta a kilépési megállapodást. Ebben az esetben elméletileg másnap arról voksolhatnak a képviselők, hogy engedik-e a megállapodás nélküli Brexitet, de a lap szerint ezt a szavazást elhalaszthatják. Amennyiben mégsem így történik, és a képviselők mindkét lehetőséget elutasítják, akkor csütörtökön dönthetnek arról, hogy az ország kérje-e az uniótól a kilépés március 29-i határidejének meghosszabbítását; ehhez mind a 27 maradó tagállam beleegyezése szükséges.

A kilépés időpontját azonban legföljebb néhány héttel lehet eltolni – figyelmeztetett Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szombaton a német Funke csoport lapjainak adott interjúban. Az EU többi vezetőjéhez hasonlóan megerősítette, hogy a kilépési megállapodás nem módosítható, és a briteknek a halasztást is alapos indokkal kell alátámasztaniuk.

Ők döntöttek úgy, hogy távoznak – ez az ő problémájuk, nem a miénk

– jelentette ki.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.