BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább tart a tíz százalék feletti bérnövekedés

Februárban a bruttó átlagkereset 345 900 forint volt, 12,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első két hónapban a bruttó átlagkereset 344 700 forint, a nettó átlagkereset 229 200 forint volt, mindkettő 11,4 százalékkal.

Nem lassul, sőt bőven kitartott a tíz százalékot meghaladó béremelkedés az év első két hónapjában – derül ki a KSH adataiból. Az elemzők idén arra számítanak, hogy a bruttó keresetek növekedése nyolc százalékra „lassul”, ám az első két hónapban ez nem következett be. A KSH az adóhivatal adatait használja, de továbbra is csak az öt fő feletti vállalkozások átlagkeresetét közli.

A KSH továbbra is csak az átlagkereseti adatokat közli, a középértékeket nem.

Eszerint az első két hónapban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 344 700 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 355 400 forint volt A nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 229 200 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 236 400 forint volt.

Fotó: Shutterstock

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 11,4 százalékkal, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset 11,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (612 900 forint), a – közfoglalkoztatottak jelentős részét magában foglaló – humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabb (229 500 forint).

Közfoglalkoztatottak nélkül a humán-egészségügy, szociális ellátás ágban a bruttó átlagkereset értéke 298 300 forint volt.

A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiak körében 376 900 forintot, míg a nők körében 313 000 forintot ért el, amely a férfiak esetében 12,1, a nők esetében pedig 10,2 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,9 százalékos növekedése mellett a reálkereset 8,3 százalékkal emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.