BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugalomra int a brit jegybank, kibírják a rendezetlen kilépést

A Bank of England csütörtökön ismertetett legújabb pénzügyi stabilitási jelentése szerint a brit bankrendszer elviselné, ha a brit EU-tagság rendezetlen körülmények között szűnne meg.

A brit nemzeti bank szakértői szerint a rendezetlen Brexitet is kibírná az ország bankrendszere. A brit jegybank felidézi a legutóbbi stressztesztjében alkalmazott szimulációs forgatókönyvet, amelyben az szerepel, hogy a brit hazai össztermék (GDP)

  • 4,7 százalékkal zuhan,
  • a munkanélküliségi ráta 9,5 százalékra emelkedik,
  • a lakóingatlan-árak 33 százalékkal, az üzleti ingatlanoké 40 százalékkal zuhan,
  • a brit befektetési eszközök kereslete hirtelen elapad.
  • Ebben a környezetben a font árfolyamindexe 27 százalékkal zuhan, miközben a jegybanki alapkamat 4 százalékra emelkedik a jelenlegi, 0,75 százalékról.

    Fotó: AFP

    A Bank of England új pénzügyi stabilitási jelentése szerint a brit bankrendszer egy ilyen súlyos piaci felfordulást is képes lenne elviselni.

    A kimutatás szerint ugyanis rendszerszinten több mint ezermilliárd font (362 ezer milliárd forint) magas minőségű likvid eszközállomány áll a bankok rendelkezésére,

    és ebből hosszú hónapokig fedezni tudnák lejáró kötelezettségeiket külső finanszírozás nélkül is.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.