BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet költött kevesebb vendég

Kevesebb vendégéjszaka mellett továbbra is növekvő bevételt értek el a kereskedelmi szálláshelyek az idei év első öt hónapjában.

A KSH csütörtöki gyorsjelentése szerint májusban 2,4 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma, de az árbevétel 8,8 százalékkal nőtt. Május végén számos szálloda és panzió a Kisfaludy-programban elnyert felújítás miatt zárva tartott, az előző évinél 109 egységgel kevesebb üzemelt, ráadásul a pünkösd idén nem a májusi, hanem a júniusi forgalomban jelentkezik majd.

A tavalyi, csaknem 31 millió vendégéjszakát hozó történelmi rekordév után az idei havi jelentésekben stagnáló és csökkenő vendég- és vendégéjszaka számok is megjelentek, májusban például a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,6, a belföldi vendégek által eltöltöttek 3,4 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képes, de a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 8,8 százalékkal emelkedett. A belföldi vendégek száma 0,7 százalékkal bővült, de a májusi vendégéjszakák száma körükben is csökkent, méghozzá 3,4 százalékkal a magas bázishoz képest.

Fotó: AFP

Májusban a szállodák szobakihasználtsága 64,3 százalék volt, ami 1,2 százalékkal jobb, mint a tavalyi, bár mindez kevesebb szálláshelyen mérve.A szektor teljes bruttó árbevétele 50 milliárd forintra nőtt, ami 8,8 százalékos emelkedés, ebből 30 milliárd forint a szállásdíjbevétel, ami 9,1 százalékkal meghaladja a tavalyi pünkösdölős májusit. Széchenyi Pihenőkártyás fizetésekből 3,8 százalékkal több, összességében 2,1 milliárd forint bevétel származott.

Fotó: KSH

Az első öt hónapban 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, ami 0,5 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakától, a 184 milliárd forint összbevétel azonban 7,6 százalékos emelkedés eredménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.