BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fővárosi Közgyűlésnek november közepéig kell döntenie a nagyberuházások sorsáról

November 15-ig döntsön a Fővárosi Közgyűlés a budapesti nagyberuházások sorsáról! – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandiner.hu-nak adott, a portálon csütörtökön közzétett videointerjúban.

Kiemelte, szeretnék, ha a Fővárosi Közgyűlés világosan állást foglalna, milyen fejlesztéseket szeretne megvalósítani, és melyeket nem. Gulyás Gergely arra kérte a főpolgármestert, legkésőbb november 15-ig döntsenek a IX. kerületbe tervezett nagy kézilabdacsarnok és az atlétikai világbajnokságra készülő stadion jövőjéről.

Az interjúban megjegyezte,

amennyiben a főváros új vezetése nem támogatja ezeket a fejlesztéseket, a kormány eldönti, mire használja fel a felszabaduló forrásokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásáról szólva hangsúlyozta, a paksi atomerőmű nélkül nem képzelhető el előrelépés a klímavédelemben, nem valósulhat meg Magyarország karbonsemlegessége. A beruházás emellett az ország hosszú távú energiabiztonságát is szavatolja – tette hozzá.

Elmondta, Magyarországnak azért is érdeke, hogy korrekt gazdasági partneri viszonyt alakítson ki Oroszországgal, mert az ország – bár minden diverzifikációs törekvést támogat – gyakorlatilag teljes egészében az orosz gáztól függ.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: MTI/Kovács Attila

Gulyás Gergely közölte: a magyar kormány álláspontja világos Ukrajna ügyében is. Emlékeztetett, Magyarország az elsők között ítélte el az ukrajnai orosz agressziót és a legnagyobb mértékben támogatta Ukrajna vízumliberalizációs törekvéseit, addig azonban nem tudják támogatni Ukrajna NATO-csatlakozását, amíg nem módosítják azt az oktatási törvényt, amely radikálisan korlátozza a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználatát a közoktatásban.

A miniszter tájékoztatása alapján a magyar kormányfő készen áll arra, hogy találkozzon az ukrán elnökkel, tart a találkozó diplomáciai előkészítése.

Gulyás Gergely végül arra is kitért, hogy akár a szomszédságpolitikai, akár a közlekedési területet kapja majd Magyarország következő uniós biztosa, mindegyik fontosabb lesz minden korábbi magyar biztos feladatkörénél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.