BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább pörög a hazai ipari termelés

Októberben az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Októberében

az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit,

a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 6,4 százalékkal emelkedett – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

Fotó: Koncz György

A KSH adatai szerint a termelés az év első tíz hónapjában 6,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában jelentősen lassult a növekedés üteme a szeptemberi 22, illetve 26 százalékos kiugró ütem után, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag feletti mértékben emelkedett.

Nincs jele drasztikus lassulásnak

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint továbbra is jól teljesít az magyar ipar, annak ellenére is, hogy Németországból ismét rendkívül rossz hírek jöttek. A hazai ipari termelés 6,4 százalékos bővülése nagyjából megegyezik az idei év tíz hónapja alatt mért átlagos teljesítménnyel. Az októberi növekedés mögött a szokásos szektorok állnak: autóipar, elektronikai termékek gyártása, valamint az élelmiszeripar.

A tegnapi kiskereskedelmi és a mai ipari adatokat figyelve egyelőre azt mondhatjuk, hogy nincs jele drasztikus lassulásnak a magyar gazdaságban a negyedik negyedév elején. Az ipar kedvező teljesítménye az év hátralévő részében is fenntartható az új kapacitásoknak köszönhetően, így átlagban 6,5 százalék körüli növekedésre számítunk. Jövőre a szűkölő rendelésállomány már jelentősebben mérsékelheti a kibocsátás bővülését: 4,5 százalékos ipari teljesítménnyel kalkulálunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.