BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: sikersztori a magyar felzárkózás

Poul Thomsen, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója szerint a fiskális konszolidáció lehet a kulcs a gazdaság felzárkózásának folytatásához.

A magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedése erőteljesebb volt, mint amire mi vagy akár más szervezetek számítottak, meglepett bennünket a gazdaság ereje

– mondta a Világgazdaságnak Poul Thomsen, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai részlegének igazgatója a Lám­fa­lussy­-kon­fe­rencián. „Ennek megfelelően a fiskális számokat is kedvezőtlenebbnek ítéltük meg, azt gondolom, hogy a kormány elismerést érdemel” – tette hozzá a szakértő. A jövőre tekintve azonban számos sikerre vihető kihívással kell szembenéznie Magyarországnak. A gyors GDP-növekedés miatt munkaerőhiány alakult ki, ami már a további bővülést fenyegeti.

A problémát elsősorban a foglalkoztatottság emelésével lehet orvosolni, ennek kulcsa az idősek és a nők foglalkoztatási rátájának a növelése lehet. A demográfiai kihívások miatt az is elengedhetetlen, hogy javuljon a termelékenység, ehhez az oktatás fejlesztésére kell koncentrálni. Szintén fontos, hogy a fiskális konszolidáció révén folytatódjon az államadósság csökkentése.

Poul Thomsen, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója
Fotó: MNB

Nem mennék bele találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy mikorra érhető el a gazdaságpolitika felzárkózási célja, de optimista vagyok, hiszen a magyar egy főre jutó GDP már elérte az EU-átlag 70 százalékát

– magyarázta Poul Thomsen. Elmondta, hogy a nyolcvanas évek óta követi figyelemmel Kelet-Közép-Európa, ezen belül Magyarország változását, ami egy igazi sikertörténet: leginkább Japán és Dél-Korea hatvanas-hetvenes évekbeli átmenetére hasonlít. A konvergencia természetéből fakadóan egyre nehezebb lesz, hiszen a strukturális változásokat a döntéshozók a könnyebben megváltoztatható tényezőkkel kezdik. A reformok második generációjára van szükség a régióban, e reformok sokkal összetettebbek, és a kormányzás, valamint a korrupció csökkentése körül összpontosulnak.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

(Címlapkép: AFP)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.