BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább bővült az ipari termelés

A KSH jelentése szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása a februári időszakban még nem jelentkezett.

Februárban 4,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, a munka- és szökőnap hatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,7 százalékkal emelkedett – jelentette első becslése alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A hivatal közölte:

a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett.

A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban lassult, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában gyorsult a növekedés üteme.

Márciusban jön a feketeleves

2020 februárjában a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban lassult, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában gyorsult a növekedés üteme – közölte kommentárjában az ITM. A kisebb súlyú alágak többségében csökkent a termelés volumene. A termelés az év első két hónapjában 3,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Márciustól a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett feldolgozóipari leállások hatása már a hazai kibocsátásban is jelentkezni fog. A kormány gazdaságvédelmi akcióterve azonban hozzájárul a gazdaság újraindításához, a munkahelyek megőrzéséhez.

A gyors visszaesés után akár 10 százalékos növekedés is jöhet

A kedvező, V-alakú forgatókönyv alapján már a harmadik negyedévben közel kétszámjegyű felpattanás várható, de rengeteg a bizonytalanság a vészhelyzet mélységével, hosszával, és az azt követő feltehető élénküléssel kapcsolatban – írja elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A következő években ugyanakkor érdemben támogathatják az ipari termelés növekedését az elmúlt években hozott működő tőke beruházásokkal kapcsolatos döntések, amelyek a tavalyi évben elérték az 1700 milliárd forintot.

Így az idén az optimista, V-alakú forgatókönyv szerint mintegy 4 százalékos visszaesést szenvedhet el az ipari termelés, amelyet jövőre akár 8-10 százalékos növekedés követhet.

2015 óta az ipari termelés 17,3 százalékkal, 2010-hez képest pedig 43,4 százalékkal bővült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.