BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piac szerint az MNB korrigálni fog

Bár a 2021-es költségvetés tervezésébe is beleszólt a jegybank év eleji adatokon alapuló idei növekedési előrejelzése, a Világgazdaságnak nyilatkozó szakemberek nem bírálják a jegybankot, amiért kitart az inflációs jelentésben szereplő számok mellett. Ugyanakkor a piac azt várja, hogy júniusban az MNB visszaveszi a 2-3 százalékos növekedési prognózisát.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) változatlanul a korábban publikált 2-3 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2020-ra. A jegybank hivatalos reálgazdasági előrejelzéseit továbbra is a negyedévente megjelenő inflációs jelentés tartalmazza – közölte az MNB a Világgazdaság észrevételére, hogy a messze legoptimistább prognózis mellett a jegybank Pénzügyi stabilitási jelentésének stresszpályái már az elemzők konszenzusához közelítő, alapesetben 3,8, extrém esetben 7,1 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak.

A legutóbbi inflációs jelentés még a veszélyhelyzet előtti, március 12-ig rendelkezésre álló adatok alapján határozta meg a makropályát

– emlékeztetett Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A szakember úgy látja, a jegybankok és a nagy nemzetközi szervezetek tartják magukat a korábbi publikációs rendjükhöz, ezért kommunikációs szempontból szerencsétlen lenne más előrejelzéssel előállni. Eközben egy bank makrogazdasági szakértője akár kétnaponta változtathat az előrejelzésén.

Fotó: Kallus György / VG

Arra a felvetésre, hogy a monetáris tanács márciusi ülése után Nagy Márton alelnök arról beszélt: az adatvezérelt módban működő tanács akár a szokásos menetrendtől eltérő időpontban is dönthet intézkedésekről, a Takarékbank elemzője arra figyelmeztetett, hogy

a jegybank március végétől, április elejétől folyamatosan lépett, számos intézkedést hozott a gazdasági folyamatok kezelésére, igaz, a növekedési prognózist nem írta felül.

Suppan Gergely szerint a márciusi inflációs jelentésben bizonyosan lefelé korrigálja majd növekedési előrejelzését a jegybank. Ő maga 3,2-3,5 százalékos visszaeséssel számol.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.