BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EB 118 milliárd eurót javasol a külső fellépések finanszírozására

Az unió további 16,5 milliárd euróval támogatná partnereit a koronavírus-járványt követő társadalmi és gazdasági helyreállításban.

Az Európai Unió 2021 utáni hétéves költségvetési csomagjában az Európai Bizottság 118,2 milliárd eurót (mintegy 41,4 ezer milliárd forintot) javasol a külső fellépések finanszírozására – közölte az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Josep Borrell az új többéves keretköltségvetésről és az unió külső fellépéseinek finanszírozásáról tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, a javasolt pénzügyi eszköz egyebek mellett – jelenlegi árakon –

  • 96,4 milliárd euróra növelve megerősítené az uniós szomszédságpolitika fejlesztési és együttműködési támogatási tételét.
  • Az előcsatlakozási támogatási finanszírozására 14,5 milliárd eurót szánna,
  • 16,5 milliárd euróra növelné a humanitárius segítségnyújtási program finanszírozását,
  • valamint 2,7 milliárd eurót különítene el a közös kül- és biztonságpolitikára.
  • Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto/AFP

    Elmondta, az unió további 16,5 milliárd euróval (mintegy 5,8 ezer milliárd forinttal) támogatná partnereit a koronavírus-járványt követő társadalmi és gazdasági helyreállításban.

    A támogatás lehetővé tenné a köz- és a magánbefektetések kockázatainak fedezését a korábban tervezett 60 milliárd euró helyett legfeljebb 130 milliárd euróig.

    Mint mondta, a koronavírus-válságot megelőző kihívások nem tűntek el, hanem még összetettebbé váltak. Kijelentette: a kialakult helyzetet csak globális együttműködés által lehet hatékonyan kezelni, amelyet a bemutatott, az uniót világszinten vezető geopolitikai szereplővé tevő költségvetés támaszt alá.

    Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos a sajtótájékoztatón azt mondta,

    az Európai Unió számára fontos a partnerországok, különösen a Nyugat-Balkán, valamint a közvetlen déli és keleti szomszédságban található országok koronavírus-járvány okozta helyzetből való hosszú távú és fenntartható kilábalásának támogatása.

    Az Európai Bizottság javaslata lehetőséget teremt minden rendelkezésre álló és szükséges eszköz mobilizálására a kulcsfontosságú beruházásokhoz a gazdasági ágazatokban, a kis- és középvállalkozások likviditásának növeléséhez és makroszintű pénzügyi támogatás nyújtásához. A finanszírozás által az unió célzottan tudja támogatni a felépüléseket, képes segíteni a fejlődést és a szükséges reformokat – tette hozzá.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.