BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét csökkent a japán export

Az elemzők által vártnál jelentősebben, már a negyedik egymást követő hónapban kétszámjegyű mértékben csökkent Japán exportja idén júniusban.

Az új koronavírus által okozott világjárvány súlyos csapást mért az exportorientált gazdaságra. Japán a világ második legnagyobb autóexportőr országa. Az autók iránti globális kereslet megcsappanása, a vállalati beruházások visszafogása és a Kínával folyó kereskedés gyengesége egyaránt fékezi a japán gazdaságot.

A japán pénzügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy

éves összevetésben 26,2 százalékkal 45,3 milliárd dollárra csökkent a kivitel értéke.

Májusban ennél is nagyobb, 28,3 százalék volt az éves szintű visszaesés. Idén júniusban már a 19. egymást követő hónapban csökkent a japán kivitel.

Több mint a felével esett vissza az Amerikába irányuló autóexport

Japán egyik legfontosabb exportpiaca az Egyesült Államok. Az oda irányuló japán kivitel júniusban 46,6 százalékkal zuhant, különösen az autóexport 63,3 százalékos, a repülőgép-hajtóművek exportjának 56 százalékos és a autóalkatrészek exportjának 58,3 százalékos csökkenése miatt.

Japán legfontosabb kereskedelmi partnere Kína, a szigetország oda irányuló exportja csak minimálisan, 0,2 százalékkal esett vissza tavaly júniussal összevetve.

Japán exportja Ázsiába 15,3 százalékkal, az Európai Unióba pedig 28,4 százalékkal zsugorodott.

Az import értéke 14,4 százalékkal csökkent júniusban az egy évvel korábbihoz képest.

Júniusban már a harmadik egymást követő hónapban volt deficites a japán kereskedelmi mérleg: a hiány 269 milliárd jen (2,51 milliárd dollár) volt, jóval meghaladta az elemzői várakozásokban szerepelt 35,8 milliárd jen deficitet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.