BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentősen nőtt a német ipar termelése

Az adatok az új koronavírus által okozott járvány terjedését fékező intézkedések lazításával párhuzamosan javultak.

Jelentősen, a vártnál erősebben nőtt az ipari termelés Németországban júniusban az előző hónaphoz képest, párhuzamosan az új koronavírus által okozott járvány terjedését fékező intézkedések lazításával.

A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölte, hogy a szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint júniusban 8,9 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Elemzők 8,1 százalékos növekedésre számítottak a májusi 7,4 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 11,7 százalékkal esett vissza az ipari termelés júniusban, jóval kevésbé a májusi 19,5 és az áprilisi 25,0 százalékos zuhanáshoz képest.

Az energiatermelést és az építőipart nem számítva májushoz képest 11,1 százalékkal nőtt az ipari termelés a legnagyobb európai gazdaságban júniusban. A termelési eszközök gyártása 18,3 százalékkal, a félkész termékek előállítása 5,0 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése pedig 7,3 százalékkal nőtt. Az energiatermelés 5,5 százalékkal, az építőipari termelés pedig 1,4 százalékkal bővült.

Az Audi ingolstadti üzeme.
Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP

Az autógyártás 54,7 százalékkal nőtt májushoz képest, ám az utolsó „békebeli” hónaphoz, februárhoz képest így is 20 százalékkal kisebb volt.

A német ipari vállalatok arra számítanak, hogy fennmarad a lendület és a következő három hónapban tovább nő a termelésük.

Mindazonáltal a kedvező kilátásokra árnyékot vet, hogy ismét emelkedni kezdett az új koronavírussal megfertőződöttek száma.

Németországban csütörtökön újabb több mint ezer minta lett pozitív, május óta először emelkedett ezer fölé a napi esetek száma. Sokan attól tartanak, hogy a kórokozó terjedését fékező intézkedések lazítása után elindul a járvány második hulláma.

A német ipart több éve komoly ellenszelek hátráltatják, kezdve az autóipar károsanyag-kibocsátási botrányaitól az új autók üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeinek megállapítására szolgáló új, szigorúbb nemzetközi szabvány (WLTP) bevezetésével kapcsolatos gondokon, a kereskedelmi feszültségeken keresztül a strukturális kihívásokig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.