BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KSH: ismét csökkent az építőipar kibocsátása

Az építőipari termelés volumene 2020 júniusában a nyers adatok szerint 15,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.

Az építőipari termelés volumene 2020 júniusában a nyers adatok szerint 15,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, az épületeké 14,2 százalékkal, az egyéb építményeké 17,5 százalékkal.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a májusihoz mérten 6,2 százalékkal emelkedett.

Fotó: AFP

Az építőipar termelői árai a II. negyedévben 7,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A koronavírus okozta járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása júniusban az építőipar egészére nézve jelentős volt – írja a KSH.

Nagyon kéne a V-alakú kilábalás

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a tavasztól életbe lépett korlátozások az építőipart alapvetően kevésbé érintenék más iparágakhoz képest és a visszaesés mértéké több ágazattal összehasonlítva továbbra sem drámai, de úgy tűnik, hogy ez ágazat sem tudja függetleníteni magát a korlátozásoktól és látható teljesítménycsökkenést szenved el, ami a GDP szempontjából sem kedvező, a relatíve kis súly ellenére is. A jelenlegi rendelésállományok alapján azonban továbbra sem látszik érdemi probléma az ágazat kilátásait illetően, az épületek esetében továbbra is nő az állomány, csökkenés az egyéb építményeknél látszik az uniós források kifutásával párhuzamosan, de pont ez az alág ahol a kormányzat gazdaságélénkítési céllal új beruházásokat indíthat a kereslet stabilizálása érdekében. Ha hosszabb távon nem történik meg a várakozásoknak megfelelő V-alakú rapid helyreállás, akkor keresleti oldalról érheti majd negatív hatás az iparágat a vásárlóerő elhúzódó csökkenése miatt, ami elsősorban a lakásberuházásokat, a magánépítkezéseket és a felújításokat húzhatja vissza. A jóval jelentősebb volument képviselő üzleti és ipari célú beruházások azonban továbbra is az eredeti menetrend szerint zajlanak és hosszan elhúzódó válság nélkül ebben nem is várható érdemi változás, aminek továbbra is mérsékelt az esélye a jelenlegi információk alapján. Az EBI Építésaktivitási számai alapján 2020 második negyedévében összesen 418 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések, ami 30%-os visszaesés az első negyedévhez képest és 2016 utolsó negyedévi szintjének felel meg, a befejezett projektek összértéke pedig közel 450 milliárd forint volt, amiben viszont nem volt csökkenés az előző időszakhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.