BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ipar megközelítette tavalyi teljesítményét augusztusban

A járműgyártás húzta a termelést.

Augusztusban 2,1 százalékkal maradt el az ipari termelés az egy évvel korábbitól, munkanaphatással igazítottan mindössze 0,2 százalék volt a csökkenés – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A hónap húzóágazata a járműipar volt, ugyanakkor a szintén jelentős számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszeripar is enyhén nőtt. Az év első nyolc hónapjában az ipar teljesítménye 11 százalékkal zsugorodott 2019 január-augusztusához képest.

Fotó: Bús Csaba / MTI

A negatív meglepetést okozó kiskereskedelem után a mai ipari termelési adatok megmentik az augusztusi gazdasági teljesítményt. Az ipari kibocsátás ugyanis havi alapon közel 7 százalékkal növekedett. Ennek eredményeként éves összevetésben már csupán 2,1 százalékkal mérséklődött az ipari termelés szintje – mutatott rá Virovácz Péter az ING elemzője.

Különösen érdekesnek nevezte, hogy a nyári leállásokkal terhelt időszak sem vetette vissza a kilábalás dinamikáját. A helyreállás tehát nagyobb ütemben és egyenletesebben zajlik az iparban, mint a kiskereskedelemben, ami mindenképp jó jel a második félév gazdasági teljesítményét illetően.

A meglepően erős augusztus mögött elsősorban a legnagyobb súlyú alágak termelésbővülése húzódik meg. Mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar, de még az élelmiszeripar termelése is növekedett. Az elemző szerint jelenleg a legnagyobb kérdés, hogy vajon a koronavírus második hulláma milyen mértékben érezteti majd hatását a termelési láncokban és a gyártási folyamatban. A legújabb bizalmi indikátorok ugyanis azt sugallják, hogy a dinamikus kilábalást megtörheti a járvány újbóli felerősödése. Amennyiben sikerül elkerülni a komolyabb zavarokat, úgy Virovácz Péter szerint könnyen elképzelhető, hogy már az őszi hónapokban visszatér az ipari termelés szintje az előző évben megfigyelthez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.