BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utolérte a járvány a befektetői hangulatindexet

Az euróövezet befektetői hangulatindexe 0,3 ponttal, mínusz 8,3 pontra süllyedt.

Kissé romlott a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet októberi euróövezeti befektetői hangulatindexe az elmúlt öt hónap javulás után, jelezve, hogy erősödnek az aggodalmak a koronavírus-fertőzöttek számának megugrása miatt – derül ki a friss adatokból.

A felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 0,3 ponttal, mínusz 8,3 pontra süllyedt. A piac a ténylegesnél valamivel rosszabb értéket, mínusz 9,5 pontot várt októberre.

Fotó: AFP

A felmérés eredményeit összegezve Patrick Hussy, a Sentix ügyvezető igazgatója nem tulajdonított nagy jelentőséget a befektetői hangulatindex enyhe csökkenésének, kiemelve, hogy nem leselkedik azonnali, közvetlen veszély az euróövezeti gazdaságára.

Az euróövezeti gazdaság fellendülése egy pillanatra megtorpant. Az adatok nem jeleznek jelentős rövidtávú kockázatokat. A kétpontos csökkenés dacára a jövőbeni kilátások megítélését tükröző index értéke továbbra is magas szinten áll

- fogalmazott Hussy.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 32,0 pontra emelkedett a szeptemberi mínusz 33,0 pontról. Ez március óta a legjobb érték.

A hat hónapra előretekintő, konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke viszont az előző havi 20,8 pontról 18,8 pontra esett vissza, tükrözve azokat az aggodalmakat, hogy a téli hónapokban csúcsokat dönthet a koronavírus-járvány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.