BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eldőlhet az EU-s költségvetés sorsa

Kedden érkezik a hazai inflációs adat, az EKB kamatdöntő ülése is tartogat izgalmakat, az EU-csúcson pedig a költségvetési javaslat magyar és lengyel vétójának alakulását érdemes figyelni.

A KSH kedden hozza nyilvánosságra a novemberi fogyasztói árindex adatát, amely a piaci konszenzus szerint 2,9 százalék lehet, vagyis visszatérhet a jegybanki 3 százalékos cél alá. Eppich Győző, az OTP Elemzési Központ szakértője még alacsonyabb, 2,7 százalékos értékre számít. Az előző hónaphoz képest leginkább az üzemanyagok és az ingyenes parkolás visszavezetése járulhatott hozzá az infláció csökkenéséhez. A következő hónapokban az inflációs ráta tovább csökkenhet az OTP szakértői szerint. A rövidtávú árváltozásnál azonban érdekesebb lehet a tavasz: jövő áprilisban ugyanis jelentősen felgyorsulhat az infláció, hiszen az olajár várhatóan érezhetően magasabb lesz az idei áprilisi 30 dolláros átlagnál. Emellett nagy valószínűséggel – az idei júliusihoz hasonló – átárazási hullámra lehet számítani tavasz végén vagy nyár elején a járvány utáni újranyitások és az eddig leállt ágazatok újraindulása okán – tette hozzá Eppich Győző.

Fotó: Yann Schreiber / AFP

Bár a kamatkondíciók változtatására nem számíthatunk, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának idei utolsó, csütörtöki ülése tartogat izgalmakat.

A múlthéten beérkezett inflációs adatok továbbra is zéró közeli árnyomásról árulkodnak, így a drágulás üteme messze elmarad az EKB 2 százalékos céljától

– mondta Váradi Beáta, az OTP Elemzési Köpont munkatársa. Ráadásul a továbbra is 8 százalék feletti, lassan csökkenő munkanélküliségi ráta is erősíti azt a várakozást, hogy az EKB fenntartja a tartósan laza monetáris kondíciókat. Ezt megerősítik a központi bank döntéshozói is, akik többször hangsúlyozták, hogy biztosítják a járvány okozta recesszió utáni kilábaláshoz szükséges likviditást.

A piac nem számít új eszközök bevezetésére, a várakozások szerint az EKB a meglévő eszköztár elemeinek kondícióit módosítja majd

– tette hozzá Váradi Beáta.

A Pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) 1350 milliárd eurós keretösszegét várhatóan megnövelik, a program 2021. júniusi lejáratát pedig meghosszabbítják.

A másik felmerülő lehetőség a 2019 márciusában indított TLTRO program (célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek) harmadik fázisának meghosszabbítása, illetve megújítása, ahol a hét nyílt piaci műveletből csupán egy van hátra (2021 februárjában). Az EKB-ülésen meglepetést okozna, ha nem jelentenének be további lazítást, ennek azonban kicsi a valószínűsége Váradi szerint.

Csütörtökön kezdődik az idei utolsó EU-csúcs, amelynek központi témája az lesz, hogy a tagországok miként kezelik a költségvetési javaslat magyar és lengyel vétóját. Bár a lengyel kormány néhány tagja már hajlik a megegyezésre, a magyar kormány továbbra is kitart az eredeti álláspontja mellett, vagyis hogy a jogállamisági feltételekkel együtt nem fogadja el az 1800 milliárd euró sorsáról döntő költségvetési javaslatot. A patthelyzet a hazai eszközárak alakulására is rányomhatja a bélyegét – vélik az OTP elemzői.

Csütörtökön a Brexit végkimenetele is eldőlhet, hiszen ha nem sikerül elfogadni a kilépés utáni kapcsolatokat rendező szabályokat, akkor a jelenlegi állás szerint az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.