BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bírja a nyomást a munkaerőpiac

A munkanélküliségi ráta tavaly nyári megugrása óta hónapról hónapra javulnak a foglalkoztatottsági adatok. Úgy tűnik, a járvány második hulláma sem hozott trendfordulót.

Válságálló lett a magyar munkaerőpiac, továbbra sem látjuk az adatokból a munkanélküliség elszabadulását – jelentette ki lapunknak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezető elemzője. Novemberben éves alapon a foglalkoztatottak száma mindössze 26 ezerrel maradt el az egy évvel korábbitól, de 700 ezerrel haladta meg a 2010 azonos időszakit. Az elemző szerint a rugalmasság, a kormányzati támogatások és a munkaerőhiány egyaránt közrejátszik abban, hogy stabilabbá vált a munkaerőpiac a 2008–2009-es válság óta, amikor mindössze 3,8 millióan dolgoztak Magyarországon. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője lapunknak arra hívta fel a figyelmet, hogy ezúttal mások a gazdaságpolitikai reakciók, nagyságrendileg többet tudott elkölteni a kabinet munkahelyek megőrzésére.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legutóbbi adatai szerint

2020 decemberében 290 ezer álláskereső volt, ami az előző év azonos időszakához képest 23,8 százalékos növekedés, idén júniushoz viszonyítva közel 90 ezres csökkenés.

A 2008–2009-es válságot követően az állástalanok száma megközelítette a 700 ezret. Az elsődleges munkaerőpiacon – azaz magyarországi telephelyen bejelentett – foglalkoztatottak száma stabil maradt a járvány második hulláma alatt is, továbbra is félmillióval haladja meg a 2008-as szintet. A K&H szakértője jelezte: a feldolgozóiparban mintegy 160 ezerrel, az építőiparban és a szállítás-raktározás ágazatban 40-40 ezerrel dolgoznak többen, mint bő tíz éve.

Fotó: Kallus György / VG

Regős Gábor kifejtette:

a munkaerőpiac rugalmasságának köszönhető, hogy a munkaadók jobban tolerálják a távmunkát, sok esetben pedig átálltak a részmunkaidős foglalkoztatásra, így nem kellett annyi embert elbocsátaniuk.

A kormányzati intézkedések, főként a bértámogatások szerepét emelte ki Németh Dávid, aki úgy látja, ezeknek a lépéseknek is tulajdonítható, hogy sikerült ellaposítani a munkanélküliség felfutását. Nagyon sok üres álláshely volt és van a gazdaságban, az állásukat elvesztők pedig részben ezeket tudták betölteni.

Bár a feldolgozóiparban és az építőiparban a foglalkoztatottsági szándék továbbra is erős, a Századvég elemzője figyelmeztetett, hogy

a korlátozás alatt lévő ágazatok helyzete folyamatosan romlik, egyre kevesebb cég tud túlélni, tehát ezen ágazatok munkaerő-kereslete vélhetően csökkenni fog a jövőben.

Németh Dávid arra a kérdésre, hogy mi lesz a vendéglátóipar, az idegenforgalom sorsa, úgy reagált, nem mindegy, hogy hány szezon esik ki, minél tovább tartanak a szigorítások, annál több lehet a pályaelhagyó. Emlékeztetett, hogy az építőiparban is hasonló történt a 2008-as válságot követően. Az elemző várakozásai szerint 4,5 százalék körül alakulhat a munkanélküliségi ráta az idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.