BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem reccsent meg 2020-ban a versenyszféra

A reálgazdaság járványhatásoktól mentesen koncentrálódik tovább, elmaradt a nagy cégmegszűnési hullám, amitől sokan tartottak.

A múlt év végén már csak 546,3 ezer céget tartottak számon Magyarországon, míg 2019-ben még 552,5 ezret – derült ki a Nemzeti Cégtár adataiból.

A tavaly bejegyzett több mint 28,9 ezer cég csupán 62-vel kevesebb, mint az egy évvel korábban útjára indított vállalkozások száma, míg a megszűnések 30,2 ezres múlt évi száma 4949-cel el is maradt a 2019-es adattól.

Mindez kedvezőbb képet fest az előzetesen vártnál, hiszen a koronavírus-járvány március óta lassítja a gazdaságot. A versenyszféra koncentrálódása immár hosszú évek óta tartó folyamat, arra azonban érdemben nem erősített rá a járvány negatív hatása. Sőt, míg négy-öt éve 20-25 ezerrel több cég húzta le a rolót, mint amennyi megkezdte működését, 2020-ban már az 1300-at sem érte el a különbség. Mivel jelentős Covid-hatás a felszámolások és a csődeljárások számában sem érhető tetten, az éves csökkenés javarészt a tevékenységüket szüneteltetőkkel magyarázható a statisztikában.

A teljes körű kamarai regisztráció elindított egy folyamatot, amelynek lassan a végére érünk

– mondta a Világgazdaságnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Így egyre kevesebb olyan piaci szereplőt hordoz a cégadatbázis, amely nem folytat tényleges vállalkozói tevékenységet. Az MKIK 13 tematikus munkacsoportot felállító elnöke szerint ahogy tavaly márciusban egyik napról a másikra állt le a gazdaság, úgy ugyanilyen hirtelen indul majd be újra minden, amint elérjük az átoltottságot. Szinte azonnal váltak fölöslegessé a pincérek, a szakácsok, és ugyanígy rögtön lesznek nélkülözhetetlen, amint feloldják a szállodák, az éttermek korlátozását. De túl a munkaerőpiaci anomáliákon Parragh László szerint

az is fordulópont lehet, amint az átmenetileg nem törlesztett lakossági hitelek újra súlyos családi teherré válnak.

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Reménykeltő, hogy nincsenek tömeges cégmegszűnések, mert az nagyban csökkentené a gyors és tartós kilábalás esélyét

– reagált lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. Megerősítette, hogy sokan kivárnak, és ha nagy a baj, inkább szüneteltetik a tevékenységüket, ebben a körben túlnyomórészt egyéni vállalkozókról beszélünk. A szakértő szerint

a talpon maradást a hitelmoratórium mellett segítik a beruházást, illetve a munkahelymegtartást ösztönző gazdaságpolitikai intézkedések, valamint a jegybanki áthidaló konstrukciók.

Úgy látja, az ipari megrendelésállomány biztatóan alakul, a hangsúly inkább azon lesz, hogy a nagyobb mértékben sérült szolgáltató szektor mennyire tud tavasszal-nyáron visszatérni a normális kerékvágásba.

A feldolgozóipar hozzájárulása a gazdasági teljesítményhez Magyarországon európai összevetésben is magas, márpedig az ipari teljesítmény stabil

– hangsúlyozta a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke. Kiemelte, hogy több ágazat meg is erősödött az utóbbi időszakban, ilyen az egészségipar, az élelmiszeripar, a gépgyártás, az elektronika és a védelmi ipar is. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott vannak a kárvallott szolgáltatók, élükön a turizmus-vendéglátás és a rendezvényszervezés szereplőivel. Essősy Zsombor szerint a következő hónapokban konszolidáció s vele együtt piactisztulás jön. Az elnök szerint elképzelhető, hogy talán mégsem kell annyi taxis, masszőr vagy éppen személyi edző. Úgy véli, a multinacionális cégek hazai leányvállalatai hamarabb dobják be a törölközőt, ha kedvezőtlenül alakul az üzleti környezet, mint azok a többgenerációs családi vállalkozások, amelyek tagjai évtizedek óta szívvel-lélekkel dolgoznak. Essősy Zsombor emlékeztetett: miután a forint egy év alatt 10 százalékkal gyengült az euróval szemben, 10 százalékkal erősödtek azon termelő, gyártó kkv-k pozíciói, amelyek exportálnak vagy épp a belföldi piacon importot váltanak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.