BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Macron hitelfelvételre sürgeti az Európai Bizottságot

Az Európai Bizottságnak megvan a képessége, hogy hitelt vegyen fel. Remélem, nagyon gyorsan, már a nyáron meg is teszi.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön felszólította az Európai Bizottságot, hogy nagyon gyorsan, már a nyáron cselekedjen annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz megvalósuljon.

Az Európai Bizottságnak megvan a képessége, hogy hitelt vegyen fel. Remélem, nagyon gyorsan, már a nyáron meg is teszi

- fogalmazott a francia elnök Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban.

Emmanuel Macron emlékeztetett arra, hogy Franciaország már benyújtotta a nemzeti tervét az Európai Bizottsághoz. Üdvözölte azt a „történelmi előrelépést”, amelyet szerinte a 750 milliárd eurós helyreállítási alap jelent a közös adósságfelvétellel. Ebből Franciaország csaknem 40 milliárd eurót használhat fel.

Janez Jansa is azt hangsúlyozta, hogy

szükség van a program gyorsabb megvalósítására, s ezért arra kérte az Európai Bizottságot, hogy legyen rugalmas és gyors.

Fotó: JACOPO LANDI / HANS LUCAS / AFP

A két ország vezetője a francia elnöki hivatalban elköltött munkaebédjén az Európai Unió egymást követő soros elnökségeinek prioritásait vitatta meg. Szlovénia júliusban veszi át a tisztséget, 2022 első felében pedig Franciaország tölti be az elnöki posztot.

Szükség van a tökéletes együttműködésre

- mondta a francia elnök.

A szlovén miniszterelnök jelezte, szeretné, ha még több francia beruházás valósulna meg Szlovéniában, valamint meghívta Emmanuel Macront Ljubljanába a Szlovénia függetlensége harmincadik évfordulója alkalmából nyár elején rendezendő ünnepségekre.

A franciák május 19-én fokozatosan nyitni kezdenek

Az éjszakai kijárási tilalom jelenlegi este 7 órai kezdetét a kormány május 19-én este 9 órára, június 9-én pedig este 11 órára módosítja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.