BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A közel-keleti királyság kezd talpra állni

Szaúd-Arábia május 17-én azt tervezi, hogy részben megnyitja a határait.

Szaúd-Arábia gazdasága az első negyedévben növekedett először a világjárvány óta, annak ellenére is, hogy az olajtermelés visszaesése az ország teljes gazdaságát is sújtotta – írja a Bloomberg.

Az olajágazaton kívüli szektor 3,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a királyság statisztikai főhatóságának hétfőn közzétett előzetes becsléséből. Az olajszektor 12 százalékkal zsugorodott, ami a Bloomberg által összeállított adatok szerint legalább egy évtized alatt a legmagasabb, ami a teljes gazdaság 3,3 százalékos csökkenését eredményezte. A végleges adatokat a tervek szerint júniusban hozzák nyilvánosságra.

A világ legnagyobb kőolajexportáló országában az üzleti élet fokozatosan normalizálódik az olajpiaci zűrzavar és a koronavírus okozta válság után.

A fogyasztás fellendült,

Szaúd-Arábia május 17-én azt tervezi, hogy részben megnyitja határait.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra számít, hogy az arab ország gazdasága idén 2,1 százalékkal növekedhet azt követően, hogy 2020-ban 4,1 százalékkal csökkent.

Fotó: Getty Images

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei 2020 májusában jelentős termeléscsökkentésbe kezdtek a nyersolaj stabilizálása érdekében. A szaúdi olajtermelés napi 8,15 millió hordóra csökkent az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi napi átlagosan csaknem 10 millió hordóval.

A Brent nyersolaj ára fokozatosan, közel 70 dollárra emelkedett hordónként, miután tavaly hordónként kevesebb mint 20 dollárt ért el. A Brent 2021 első negyedévében hordónként átlagosan 61,30 dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 50,57 dollárral.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.