Jelentősen megemelkedtek az idén az állattenyésztők költségei: a baromfitenyésztőket a magas takarmányárak mellett a felszökő – és a világpiacon most is folyamatosan csúcsokat döntő – gázárak külön is sújtják. Sok termelőt különösen rossz helyzetbe hoz, hogy a baromfiágazatnak van egy ciklikussága. A grillszezon kezdete ugyanis április végére, május elejére esik, amikor megjön a jó idő, és ekkor szűnik meg vagy csökken a fűtési költség, ezzel egy időben pedig megnövekszik a kereslet. Szeptember végén, október elején viszont visszaesik a fogyasztás, ezzel párhuzamosan pedig emelkednek a költségek – ez most duplán sújtja a baromfitartókat.
Általános vélekedés, hogy meg kell emelni a baromfitermékek árait, ellenkező esetben az élő állatok felvásárlási ára nem tud emelkedni, ami már oda vezethet, hogy sok termelő leáll a baromfihízlalással
– mondta az Agrokép érdeklődésére Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.
A túlélés tehát a tét, amit a sertéspiaci helyzet is nehezít. Ugyanis amióta a spanyolok sem szállíthatnak Kínába, az európai piacon a hústermékekből komoly relatív túltermelés mutatkozik, emiatt esett a sertéshús ára, ez pedig hatással van az összes többi húsféleség árára is. Vagyis hiába a költségemelkedés, ennek hatása ebben a piaci helyzetben a hatalmas készletek miatt nem tud érvényesülni, és inkább lefelé nyomja a feldolgozói átadási árakat – magyarázta az elnök-igazgató.
Szerinte a kiskereskedelmi láncoknál el kellene érni az etikus árképzést.
Úgy véli, ennek hiányára nem magyarázat, hogy esetleg regionális beszerzést alkalmaznak, az etikai normákat rögzíteni kell. A termelők sok esetben „a nulláért küzdenek”, vagyis azért, hogy elkerüljék a veszteséget. A teljes cikk az Agrokép oldalán olvasható
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.