Sose szeretnék olyan klubhoz tartozni, amelyik elfogadna engem tagnak
– így szól Woody Allen egyik leggyakrabban idézett mondása. Szerencsére a Craft Beer Clubot azonban nem a sajátos humoráról is ismert amerikai színész alapította. Ezzel szemben a klub életre hívói lelkes magyar sörrajongók, akik – ahogy az lenni szokott – először csak kóstolgatták a magyar kisüzemi, kézműves söröket, majd ahogy jobban megismerték a főzdéket és a termékeket, egyre többet foglalkoztatta őket a téma, ami végül a közösség létrehozásához vezetett.
A valódi klubélet megteremtése érdekében a Craft Beer Club szervezői közös összejöveteleket, sörkóstolókat, sörvacsorákat és főzdelátogatásokat is szerveznek a klubtagoknak. Február 23-án a Reketye Sörfőzde kóstolójával indulnak az események, márciusban pedig már két szakmai kóstoló is várja a klubtagokat: 10-én a Horizont Sörfőzdével, a hónap második felében pedig a Szent András Sörfőzdével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ráadásul ezekkel az eseményekkel a klub mindig támogat egy kiválasztott gyermek-, vagy állatmentő egyesületet.
A hazai sörpiac rendkívül sokszínű, bámulatos választékot kínál, emiatt nem is könnyű összeállítani hónapról hónapra a söröket. Ráadásul igyekszünk úgy válogatni, hogy aktuális érdekességek, vagy épp debütáló sörfőzdék termékei jussanak el a klubtagokhoz
– mondta a VG-nek Hartványi András, a Craft Beer Club egyik alapítója. Szerinte a kézműves sörök fogyasztói folyamatosan keresik az újdonságokat, a klub éppen ezért minden hónapban megbízhatóan szállítja az aktuális trendek szerint váltogatott söröket a tagokhoz.
A klub egyelőre csak budapesti címeken érhető el, de a közeljövőben Pest megyére, majd országosan is kiterjesztik az alapítók.
Első ránézésre hasonlóan lehet belépni, mint ahogy az ember kivált egy havi kondibérletet, vagy éppen előfizet a Netflixre. Így viszont adja magát a kérdés, hogy ez voltaképp egy sörelőfizetés? A VG felvetésére Hartványi állítja: jóval több annál. A Craft Beer Club tagjai minden hónapban hozzájutnak egy aktualitásokkal, érdekes cikkekkel feltöltött magazint is, amely nem csupán a hónap söreit mutatja be részletesen, hanem interjút is tartalmaz egy kiválasztott sörfőzde vezetőivel, a sörökhöz ételpárosításokat ajánl, illetve egy-egy sörtípusról is érdekességeket tudhatnak meg az olvasók.
A tagok sörkorcsolyát is kapnak, amely mindig magyar kézműves termék. Emellett minden klubtagnak jár egy eredeti Craft Beer Club Teku 3.0 profi sörkóstoló pohár, aminek segítségével a klubtagok úgy elemezhetik kóstolás közben a söröket, mint a műfaj szaktekintélyei. A Németországban gyártott Rastal márkájú kóstolópohár ugyanis arra lett kifejlesztve, hogy koncentrálva tárja a fogyasztó elé a kóstolt sör aromáit, miközben az nem melegszik fel a poharat tartó kéztől sem. A Rastal Teku 3.0-át nemes egyszerűséggel a világ egyik legjobb sörkóstoló poharának szokták nevezni.
Januárban többek között a Fűtőház Sörfőzdétől a 327-139 és a Quint, a Reketye Sörfőzdétől a Lords Of The Barrel és az Everyday IPA, a Fehér Nyúl Sörfőzdétől a Barley Wine, a Vandál Sörfzdétől a Gringo, a Krenner Sörfőzdétől a Tipsy Aron és az Oázis Sörfőzdétől a Cherry Lv. gyarapította a végig kóstolt különlegességek sorát.
A Fűtőház Sörfőzdétől a 327-139-ről érdemes tudni, hogy 2017-ben a fekete sörök „hazai pályáján”, Dublinban az Alltech Craft Beer Cupon aranyérmet nyert. A Quint pedig a rétsági Fűtőház első olyan söre, aminek a címkéjén nem valamilyen ikonikus mozdony szerepel. Ízében egy belgás vonal érződik, amire a komló nagyon kellemes kontrasztot ad.
A Reketye Sörfőzde a Lords Of The Barrel illetve az Everyday IPA sörökkel jelentkezett. Az előbbi egy collab, miután a Mad Scienisttel készítették közösen. Ez az ír whiskey-s hordóban érlelt, a Casino Mocca különleges kávéjával főzött sör igen jelentős tétellé nőtte ki magát: enyhén fanyar tanninos, szárító érzet, de elképesztő teltség egyben. Ha megforgatjuk a szánkban, egy krémes cappuccino jut az eszünkbe a vörösbor mellett. Unikális élmény. Az Everyday IPA pedig egy hamisítatlan ködös komlóbomba, robbanóan gyümölcsös és enyhén fehérboros illatú az Enigma-komlótól, amit a Citra citrusos frissessége lendít tovább.
Ahogy a sötét söröknél a Russian Imperial Stout a csúcs, úgy a világosoknál a legfelső polc, a kitüntetett figyelem az árpabort, a barley wine-t illeti meg. Januárban a Fehér Nyúl Barley Wine-ját kóstolhatták a klubtagok. Ez a darab ráadásul SMASH-sör, azaz Single Malt and Single Hop, vagyis egyféle maláta és egyféle komló felhasználásával készült.
Martonvásárnak két híres épülete van. Az egyik a Brunszvik-kastély, ahol annak idején az ifjú Ludwig van Beethoven csapta a szelet Brunszkvik Jozefinnek. A másik pedig a Vandál Sörfőzde, ahol a Gringo hoplágert főzik.
Persze a párhuzam kissé részrehajló a sörrajongók táborából, azzal viszont nehéz lenne vitába szállni, hogy a Gringo egy remekbe szabott hopláger, ami már kinézetre is olyan, mintha most csapolták volna le a főzde egyik tartályából.
A Krenner Brewery a Vas megyei Csempeszkopácsról nem csak a székhely nevével villant, hanem egy 4,5 százalékos, mindennapokra szóló könnyű Session IPA-val, a Tipsy Aronnal. Ettől még csak spiccesek sem leszünk, mint a névadó Áron, viszont a Motueka és Galaxy komlók trópusi, citrusos, maracujás aromái illatban és ízben is kellemes összhangot adnak, és könnyed élményt nyújtanak, épp csak jelzés értékű keserűséggel.
Végül, de nem utolsósorban a kiskunhalasi Oázis Sörfőzde egy bajor stílusú búzasör alapot toldott meg 30 százalék meggyel. Illatában a meggykompót mellett a jellegzetes banános búza élesztős jegyei dominálnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.