BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negyedével nőtt a szálláshelyek bevétele tavaly

Hétszeresére nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest a vendégéjszakák száma 2021 decemberében a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis miatt, miközben a 2019-es volumentől 42,5 százalékkal elmaradt. Éves szinten 2020-hoz képest a szálláshelyek bevétele 24, vendégforgalma 11 százalékkal növekedett.

A belföldi vendégek száma közel nyolcszorosára, a vendégéjszakáké öt és félszeresére növekedett 2021 decemberében az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 282 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 616 ezer volt. 

Az éjszakák 79 százalékát szállodákban töltötték, ezek száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint hétszeresére emelkedett. 

A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom több mint kétszeresére nőtt a tavaly decemberihez képest. 

Fotó: Shutterstock

A két legnépszerűbb turisztikai régió közel azonos részesedéssel a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, a kettőben külön-külön a belföldi vendégéjszakák közel ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma tizennégyszeresére, a vendégéjszakáké több mint tizenegy és félszeresére emelkedett. 

A szálláshelyekre érkezett 217 ezer vendég összesen 548 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek az éjszakák 88 százalékát szállodában töltötték, ez tizenhárom és félszeres bővülés 2020 decemberéhez képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák háromnegyedét regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron a kilencszeresére, 28 milliárd forintra nőtt.

2021. decemberben 1927 kereskedelmi szálláshely, köztük 732 szálloda és 787 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes vendégéjszaka 53 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken tizenhárom és félszeresével többet, összességében 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Fotó: VG

2021. január–decemberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 11 százalékkal több, összesen 15 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,9, a külföldiek 25 százalékkal több (10,5, illetve 4,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. 

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 24 százalékkal nőtt, és 290 milliárd forintot tett ki 2021-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.